måndag 31 maj 2010

ledarskap-hämtad från en artikel

En Intervju med en snubbe som coachar VDar. Lite intressant läsning för oss som försöker leda våra hästar varje dag...

Riktiga företagsledare är som elitidrottare – de måste träna mycket och ofta. Den avgörande tävlingen kan dyka upp när som helst. Bona Vita har träffat coachen bakom flera av börsens verkställande direktörer.

Att man ”föds till ledare” är en vanlig myt, säger Pelle Mårtensson, som sedan över tio år vässat flera av börsens VD:ar. Hans jobb är att stödja, inspirera och ibland vara jobbigt uppriktig. Det krävs för att de som fått VD-jobbet ska kunna bli det de drömmer om: en riktig ledare.
Sanningen är att de flesta av våra mest välrenommerade chefs- namn fortfarande tränar sin ledarroll. Sedan är de förhoppnings- vis lyhörda och mottagliga. Att styra stora företag ställer tuffa krav
på fingertoppskänsla. Rå styrka når inte långt, utan det kräver många tvivel och svåra beslut.

– Den första viktiga frågan ledaraspiranten behöver ställa sig är: Vem är jag? Det handlar om både svaga och starka sidor. Därifrån kan sedan en ledare växa fram. Den som lär känna sig själv bäst blir också den bästa ledaren.
Pelle Mårtensson tar VD:n igenom olika tänkbara situationer med verkliga personer. Det blir som en teater för att träna, miss-
lyckas och pröva igen. Fackordet är situationsanpassat ledarskap. Resultatet är olika ledarroller beroende på olika situationer.

– Det är bara någon enstaka procent av alla chefer som natur- ligt kan växla mellan olika ledarstilar. Därför behövs träning och verktyg. Det gäller att bygga både styrka och taktik. Jag har sett så många göra enorma framsteg efter bara lite coachning.

Tyvärr fuskar många chefer med träningen. Den som inte tränar ordenligt kan aldrig bli någon riktig ledare, menar Pelle. Ett problem är ett utbrett ointresse för själva ledarrollen. Chefer kan prova att vara auktoritära, experter eller sociala demokrater. Det fungerar inte. Chefen måste vilja vara just ledare. Här har också rekryterare fått en del om bakfoten, säger han.
– Tyvärr ges många chefsposter till experter. Säljare och ingen- jörer får toppjobb. Personer som ofta är helt ointresserade av att bli bra ledare. Här har ägarna ett stort ansvar.

Den som fuskar med träningen kan sedan bli en feg ledare, en person som inte törs bära ledartröjan. Enligt Mårtensson är detta en av de vanligaste och värsta chefsfällorna på jobbet.

– Det är hemskt att se abdikerande ledare! Toppchefer får inte för- utsätta att deras mellanchefer är självgående. Då tappar de styrningen. Nej, en VD ska vara med både i roliga och besvärliga stunder.
I jobbet som ledare ingår även att övertyga alla om färdrikt- ningen. Alla mellanchefer måste förstå det gemensamma målet och deras olika roller. Detta kan ta 80 procent av VD:ns tid. Detta är kärnan i själva ledarjobbet.

– Ledaren måste först lyssna. Annars får han eller hon inte underlag för att sätta mål. Resten av tiden går till att förankra och påminna. Fallgropen heter: ta för givet.
Pelle Mårtensson talar om att varje mål måste vara smart: ett specifikt, mätbart, accepterat, realistiskt och tidsutsatt mål. Det låter irriterande enkelt, men många av börsens VD:ar har fått svettpärlor i pannan när Pelle bett dem att kontrollera sina egna mål enligt checklistan.

– A står för ”accepterat”, och är kanske den viktigaste delen. Om medarbetaren inte köper målet så hjälper inget ledarskap i världen. Accepterat behöver inte betyda kul eller att man ska älska det man gör, utan att man förstår vikten av att nå målet. Både för en själv och för företaget.
sluta jaga hjältestatus
Fallgrop nummer tre handlar om att många chefer ägnar alldeles för mycket tid åt att lösa verkliga problem som medarbetarna mycket väl skulle kunna lösa själva. VD:n ska inte försöka bli intern hjälte. VD:ns jobb är att coacha fram företagets hjältar.

– Har medarbetaren identifierat ett problem har den i regel också kompetens att se vilka alternativ som finns. Alltför många VD:ar tror att de är bäst på allt.
Pelle Mårtensson har ofta följt ”sina” VD:ar över många år. Han inte bara tar dem genom de första stapplande stegen, utan får dem att höja ambitionen längs vägen. När en ledare en gång fått på sig träningsskorna och känt fartvinden kring företaget och medarbe- tarna så vill de gärna ge ännu mer...
Alltfler ledare inser betydelsen av sin egen människosyn. Utgår man från att medarbetare är lata och måste övervakas, eller ser man människors potential och vilja att ta eget ansvar?

– En bra ledare visar det rätta ansiktet av verksamheten när denne inte är på plats. Då ser ledarna hur medarbetarna fungerar i praktiken.
Pelle Mårtensson har följt sina kundföretag över tiden. Det finns en rad beprövade metoder och verktyg. Utmärkande för de mest lyckade uppdragen är enligt honom att hela chefskåren trä- nar ledarskap regelbundet, samt skapar ett gemensamt språk för ledarskap och kommunikation. Därutöver krävs gemensamma värderingar och tydliga befattningsbeskrivningar.
– Min stora passion är att jobba med människor med olika yrke och bakgrund. Inspirera dem till att bli fullföljare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade