lördag 8 maj 2010

Rakriktning

Hej alla! Tänkte skriva lite om rakriktning och lite tips på övningar.
Ni har säkert upplevt att de där ögonblicken när allt bara stämmer då är hästen rakriktad, då vet man inte vilket varv man är i och det blir lätt att rida och hästen blir helt fantastisk. Rakriktningen är under sista fasen i utbildningsskalan, men är både i utvecklingen av påskjutet och bärigheten. Rakriktingen är beroende utan/ samspelar med lösgjordheten och är en förutsättning för samling. Ett resultat av rakriktningen är scvungen och genom scvungen kan man sedan samla hästen och få den mer och mer bärig och genomsläpplig.

Rakriktning är inte detsamma som att vara rakställd. För när vi snackar ställning handlar det om nacken, (atlaskotan) När vi snackar böjning eller rakriktning handlar det om kroppen (längdaxeln). Hästen kan vara både böjd men samtidigt rakriktad, den kan däremot inte vara böjd och rakställd på samma gång. Man kan alltså arbeta med rakriktande arbete både på böjda och raka spår.

När hästen är rakriktad skjuter den på jämt med båda bakben och spårar. Detta resulterar även i att hästen bär sina båda rygghalvor lika högt ( som ett resultat av bakbensaktiviteten). När ryggen är mer jämn slutar hästen att skjuta över ryttaren på den svaga sidan. (många ryttare sitter till vänster). Det går inte att samla en häst korrekt som inte är rakriktad!


Hur ska vi då arbeta med rakriktningen? Mer avancerat rakriktande arbete ägnar vi åt först efter vi lösgjort hästen, men tänket skall vara där från det att du sitter upp. Kontrollera först mot en spegel eller med någon i närheten att du inte sitter till höger eller vänster och att sadeljorden är tillräckligt åtdragen.

När du kortar tyglarna och börjar rida så ser du hela tiden till att du kan rida hästen på bägge tyglar. Var gärna lite innanför spåret och känn att du har ett jämt tryck i bägge tyglar och att halsen är rak, öronen i jämnhöjd osv. Har man en häst som springer iväg så är det en bra idé att börja i skritt. Förmodligen kommer hästen att söka balansen i en tygel ( ofta men inte alltid i höger tygeln). Det rakriktande arbetet går då ut på att få hästen att bjuda in i vänstertygeln. (dvs att spåra under kroppen med sitt högra bakben)

Först gäller det här att först kolla att man inte sitter för mycket till vänster och sen erbjuda hästen vänster tygeln och lätta på högertygeln där hästen här vill söka stöd och ha sitt "femte" ben. Att bli starkare och backande med handen som hästen här vill ligga i brukar endast förvärra problemet eftersom hästen då kan fortsätta att trycka och hänga där. Det är alltså höger skänkel till den diagonal tygeln (vänster) som får bort hästen från högertygeln. man får alltså inte erbjuda något att hänga i. SLÄPP!

Hur hästen är i munnen är alltid ett resultat av hur bakbenen bär vikt och hur rakriktad hästen är. Det är därför viktigt att alltid kunna "hitta mitten" på hästen i bägge varv. Att kunna riida "vänster hals lång" i vänster varv och vice versa. A och O är alltså att kunna driva hästen in i bägge tyglar. Först då kan vi påverka bakbenen för att sedan samla/ få dem att bära vikt.

I detta arbetet är det också av största vikt att man alltid leder bogarna i på bakdelens spår. Då måste man också kunna vända hästen på ett korrekt sätt. Vänder gör man exempelvis INTE med backande innertygel. NEJ utan först Inner sittben, sen ledande innertygel som snabbtger efter, ytterskänkel verkar mothållande på ytterbak, vändningen avslutas med att "leda tillbaka" med yttertygel och mothållande inner skänkel. Att vända på detta sätt innebär att vi aldrig verkar bakåt med händerna och därmed heller inte bromsar bakbenens aktivitet. Istället driver vi dem under kroppen mot en diagonal tygel på hästen och får stenkoll på vart bogar och bakben håller hus. Få man in denna känslan så kan man med fördel exempelvis rida "kantig volt" det är nämligen dom som blir rundast....

Rakriktande tips i det lösgörande arbetet:

- skritta på kvadrat vänd med diagonal vändande hjälper, fokusera på att rida hästen på bägge tyglar på rakspåren mellan vändningarna) Överdriv de ledande tygeltag. Ramlar hästen åt något håll så korrigera med att lägga vikten åt andra hållet.

-Rid fler och mindre vändningar så att det blir en stor kantig volt.

- Rid innan för spåret, snett igenom , på kvartslinjen eller andra fristående linjer och känn att hästen är helt jämn på bägge tyglar, om så inte är fallet korrigera detta genom att rikta in bogar på bakdelens spår. Använd spegel eller medhjälpare.

- Rid på volten ställ rak, bogen ut- ställ rak -bogen in, så fort hästen är jämn på bägge tyglar när du ställt rak så rider du framåt.

Exempel på rakritande/ samlande arbete efter det att hästen är fysiskt och psykiskt lösgjord

- kantiga volter mindre

- förvänd sluta på volten

-växlingar mellan öppna och förvänd sluta

- öppna på fristående linjer (ex medellinjen eller kvartslinjen) med volter åt fel håll.

-diagonalsluta med volt åt fel håll

Lycka till

4 kommentarer:

  1. Tack för tipsen Karolina! Detta inlägg hjälpte mig faktiskt delvis att komma tillrätta med helgens problem. Lilla M (hästen) var låst i vänster sida och tog inte bettet jämnt men med ord från ditt inlägg i mitt huvud plus min egen känsla löste jag det äntligen. Känns gött! Nu hoppas jag bara att ägaren också känner hur fin han blev. Fortsätt med dina tips, det är jätteinspirerande! Hade varit kul med ett inlägg om hur du går till väga och hanterar hästar som just låser sig i en sida och inte går jämnt. Med ett jämnt sug alltså. Lite övningar och så hade varit kanon :o)

    //Jenny
    www.fideliochenhorningen.blogspot.com

    SvaraRadera
  2. Vad glad jag blir att du kunde använda dig av tipsen! Jag skriver ett inlägg med lite tips på övningar :-)

    SvaraRadera
  3. Att hästen låser sig har ju med lösgjordhet och rakriktning att göra. Men jag försökte förtydliga i senaste inlägget. Om jag ska sammanfatta här så lek med halsen, ge efter ofta var lösgjord själv!

    SvaraRadera

Bloggintresserade