tisdag 25 maj 2010

Samlande övergångar

Och nu äntligen kommer inlägget om samlande övergångar. När vi nu har lösgjort hästen, ryggen sviktar och hästen känns jämn på bägge tyglar, vill vi ju ändra balansen så att hästen fördelar mer vikt på bakbenen. Meningen är ju att hela kommunikationen ska bli finare och finare att hästen blir kvickare i sina bakben.

Efter det att vi gjort de lösgörande övergångarna kan vi göra den i ett samlande och rakriktande syfte. Jag brukar börja att göra ävergångar mellan skritt och trav på böjt spår med endast några få steg. På så sätt renodlar man de framåtdrivande hjälperna och de förhållande, så att hjälpgivningen blir mer och mer finstämmig. Fokus är fortfarande på att ryggen skall upp för att man samtidigt skall kunna driva under bakbenen under kroppen. Den övning med trav skritt är särskillt bra för hästar som "ligger på" och har mycket bjudning, i det fallet är det extra bra att vara på voltspåret för att kunna visa hur hästen med ryggen upp i övergången. Eftergiften kan inte nog poänteras, då hästen skall uppleva att eftergiften dominerar snarare en förhållningen.
Det är viktigt att ha bilden i huvudet hur hästen skall göra i kroppen, för att kunna inverka korrekt utan att spänna sig.
Eftersom vi vill undvika all form av spänning i övergången är det oerhört viktigt att vi som ryttare förmedlar i kroppen de vi vill ha av hästen. Dvs spänner vi hela kroppen kommer hästen också göra det. spänner vi och backar med armarna kommer hästen spänna och trycka emot.

Har man i stället en häst som behöver "väckas" över jag istället trav-halt- trav på rakt spår för att renodla hjälperna. Lika viktigt är här att hela tiden visa att den ska vara avpänd men kvick- genom att vara det själv. Jag upprepar övergången gärna genom att vara lite innanför spåret och gör dem finare och finare. Ett lätt skänkeltryck och jag ska ha känslan att av att hästen "flyger" fram med start i bakbenen. Jag måste samtidigt vara beredd på hästens reaktion och följa den med både säte och hand, jag får inte under några omständigheter sitta emot rörelsen, i övergången ner till halt hjälper jag hästen genom att driva den med lätta skänkeltryck från vaden och upprepade förhållningar på bägge tyglar och ett förhållande säte. (dvs upprepade halvhalter).

Det förhållande sätet måste kunna ge efter i varje steg och får inte unde några omständigheter hindra hästens rygg för att komma upp. Här krävs att man är uppmärksam på hästens reaktioner. När hästen har gjort halt får den total eftergift i säte hand och skänkel. Jag gör ett par halter på raken, och övergår sedan till att göra tempoväxlingar i trav. Sen kan man fortsätta arbeta traven i andra samlande övningar såsom tempoväxlingar i skolor osv.

Sen går vi till galopp-skritt övergångar. Innan fattningen skall hästen skritta med en avspänd rygg, eftergiven i den blivande galoppsidan. Jag förbereder genom en halvhalt så att hästen är med på noterna, lägger sedan bara till galopphjälperna (ink inner sittben) och låter hästen sortera sina ben själv. Om man lärt sig att driva växelvis i skritt kan man enklare känna exakt när man ska ge hjälpen. Eftersom de första benet som startar galoppen är ytterbak så kan hästen bara fatta galoppen när ytterbak ska lyfta.

Om man inte har stenkoll på växelvis drivningen är det extra viktigt att man inte "överfaller" hästen med galoppfattningen utan att man lugnt och metodiskt kan fatta. Det enda vi INTE vill ha är spänning. Trycker man sittbenen i ryggen och jagar med säte osv kan du räkna med att du får spänning på köpet. Vänta hellre, spänn av och se till att hästen är ställd och fattar lugnt.
Tänk också på att hästen skall komma fram med sitt yttre bak och sitt inre fram, den hjälp som bromsar är INNER TYGEL.

Det är en dödssynd att backa med innertygel i fattningen. Ställ och förbered med se till att du kan ge efter på den utan att hästen rätar ut sig. Återigen handlar den om att använda handleder istället för spända armar.
Sen i övergången ner till skritt igen skall vi samla hästen ner i skritt. Detta ställer höga krav på ryttaren och hästen om vi inte ska hamn på framdelen och göra detta på rätt sätt. Jag förbereder genom att steg för steg samla hästens galopp och sen rida framåt igen. Sen samlar jag ner steg för steg till skritt. Hästen skall vara ställd till galoppsidan, ju mer vi kan ge kvicka förhållningar och samtidigt ha i huvudet att ryggen ska upp och att vi vill GE eftergift i varje steg, desto bättre övergång kommer vi att få.

Nöt inte detta för länge för det är extremt arbetsamt för hästen "bodybuilding" och mjölksyran kommer snabbt. Gör många skrittpauser. och arbeta i intervaller. Mellan de samlande övningarna är det viktigt att checka av ryggen och lägga in lösgörande övningar imellan. Det kan räcka att man tar något varv på volten i lättridning och låta hästen söka sig framåt nedåt.

1 kommentar:

  1. Tusen tusen tack för en mycket informativ och inspirerande blogg med massor utav matnyttiga tips! Verkligen kul att se!

    SvaraRadera

Bloggintresserade