fredag 21 maj 2010

Övergångar-värdens bästa övningar

Jo det tycker jag. Övergångar kan man rida både i lösgörande och / eller i samlande syfte. I enlighet med utb.skalan startar vi givetvis passet med att fokusera på de lösgörande övergångarna.

Då har vi övergångar mellan arbetstrav-mellanskritt samt arbetstrav-arbetsgalopp. Det finns en anledning att det är just ARBETS trav och ARBETS galopp. Målet med det lösgörande arbetet är just att få så mycket påskjut och ryggverksamhet som är möjligt hos hästen. Det är en förutsättning för att vi sedan kan gå vidare och rakrikta och sedan samla hästen.

Övergångarna mellan trav-galopp-trav är väldigt effektiva eftersom hästen måste använda sin rygg i själva övergången. Det är därför av största vikt att vi är noga att inte sitta emot ryggen i just den övergången och sedan i arbetstraven ta tillvara på den lösgörande effekten samt det påskjutet som blir resultatet.

Det är att föredra att hålla sig på ett stort böjt spår eftersom man då kan ställa och böja hästen vilket innebär att den inte kan spänna emot i sin rygg. På sätt visar man den hur den ska använda sin rygg i övergångarna. Man kan då också vara noga med att göra avbrottet endast genom föhållning på yttertygeln, under fförutsättning att hästen är kvar och eftergiven i innersidan.
I övergången till trav sänker man energin i kroppen, samtidigt som man driver innerskänkel efter behov mot en yttertygel som förhåller i takt och ger efter. (behöver jag skriva att det ska ske genom handleden?)

Att rulla itrav galopp övergångar är otroligt lösgörande, särskilt med en häst som har bra balans i galoppen. Har du en häst som har en bättre trav och sämre galopp tjänar du på att göra skritt övergångar, för att få hästen så lösgjordoch balanserad som möjligt innan du går vidare och gör galopp-trav övergångarna. Samma princip gäller, håll dig på ett volt spår och sakta av på yttertygel med snabba men sviktande förhållningar på yttertygel UTAN att hästen rätar ut sig. Sikta på att ge finare och finare hjälper och bli kvickare hjälper, försök att vara avspänd precis hela tiden, men med styrsel i kroppen. Sviktande spänst istället för spänning!

I nästa inlägg skribver jag om samlande övergångar!

1 kommentar:

  1. Lite lustigt att du skriver det med tanke på att övergångar har blivit mina favvo-övningar den senaste tiden. Håller med om att det är världens bästa övningar. För tillfället i alla fall :o)

    SvaraRadera

Bloggintresserade