onsdag 24 mars 2010

Ryttarens sits -mina stödord

Hej alla, nu är jag på C-tränar utbildning på Flyinge igen. Imorgon ska jag ha föredrag på 5 min om ryttarens sits, här är mina stödord. Ska nu bara kolla ridhandboken att jag inte missat något. Tyvärr har jag som ni vet lite svårt att begränsa mig... Meningen är att det bara ska handla om lodrät sits. Men jag tycker det är sååå viktigt med det vi ska ha sitsen till. nämligen att inverka med...

LODRÄT SITS

Vad är en lodrät sits?

• lodrät linje genom - öra-axel-höft-häl. (tar man bort hästen ska man ramla på fötterna)
• En korrekt handställning med ca 10cm från manke och från varandra. (utgångsläge)
• Blicken i rörelse-riktning
• Jämnvikt – axlar, höfter och skänklar på samma nivå.

Den lodräta sitsen är ett rättesnöre men fokus ska vara på avspänd spänst, snarare än att ryttaren sitter fast i en schablon med en eldgaffel i ryggen.

Varför ska vi sitta i en lodrät sits?

Jo, för att uppnå en optimal inverkan som ej stör hästen rygg, mun eller balans.

Det är av särskild vikt är att ryttaren kan koppla från sina armar från kroppen, dvs göra en sak med armar och händer oberoende av kroppen eftersom hästens lätt blir störd i sin känsliga mun . Den kan då inte förtroendefullt och villigt söka stödet. Vilke i sin tur är en förutsättning för ryttaren att kunna driva hästen in i stödet, ändra form, takt och balans.


Hur sitter man optimalt i passiv sits? (BILD 2)

Jo, genom att alla våra gångjärn i kroppen kan svikta precis som vi vill att hästen skall göra. Vissa muskler behöver stabilisera och bära upp vår lodräta sits för att göra det möjligt för oss att vara följsamma. För att hästen skall bli lösgjord spänstig och rörlig måste vi visa hur, genom att själva vara det. Målet är ett så fint och harmoniskt samspel som möjligt.


• Att sitta på trekanten (sittben + skrev)
• Avspända ben, överskänkeln får aldrig klämma, fötterna ska svikta i stigbygelna.
• Mage och rygg muskler som stabiliserar ryggraden i rätt position så att den möter hästens.
• En höft som kan svikta (röra sig fram och tillbaka) och ”släppa fram” och följa med i rörelsen. Vi skall också kunna släppa upp ryggen istället för att trycka ned den. Höften kan endast svikta om vi har bålstabilitet och avspända överskänklar.
• Avspända axlar, armar och armbågar.
• Korrekt handställning, tak på tummen, stängda händer, obetydlig vinkel in på handleden. Handen skall svikta fram i riktning mot hästens mun. (OBS ej bakåt)
• LÖSGJORD handled som kan svikta oberoende av armen.
• Att sitta i jämnvikt i alla situationer. Skjuter jag en pil genom hästens höft och genom ryttarens höft så skall de alltid ha samma vinkel, detsamma gäller skuldrorna.

AKTIV SITS / inverkans ridning

Genom inverkan kan vi påverka hästens tempo takt och balans. All inverkan skall ske i flera steg och starta med en minimal hjälp, svarar inte hästen på den minimala hjälpen följs den av en grövre, när hästen svarar belönas den med eftergift. På så sätt får vi den att söka eftergiften…


• Vikt/ säte
Den viktigaste hjälpen vi har är vår vikt. Med den påverkar vi hästen vare sig vi vill eller inte. Hästen går dit vi lägger vikten precis som om vi skulle bära någon på ryggen som hamnat på sniskan kommer vi att ramla dit. Vi sitter därför i rörelseriktningen.

Vi kan också bestämma hästens takt genom hur vi sitter i rörelsen, vi kan exempelvis be hästen att vänta, genom korsverkan (med tajming och omedelbar eftergift) precis som vi likt Kyras boll även kan snabba upp hästens takt. Man måste dock ha tajming med sin korsverkan så att man inte får motsatt effekt i form av spänd rygg. Korset måste alltså snabbt kunna ge efter i rätt moment. Det är av största vikt att vi tillåter med ett avspänt säte (avspända skinkor) låter hästens rygg komma upp och aldrig sitter emot ryggen och trycker ner den.

• Skänkeln.
Driver gör vi med underskänkeln med ett lätt tryck. Baksida av lår är den muskel vi använder. Skänkeln skall aldrig klämma eller ”gnida”. I skritt driver vi växelvis på det bakben som ska lyfta. På rakt spår driver vi med bägge skänklar in i bägge tyglar på böjt spår samt i rörelser med böjning rider vi med diagonala hjälper.

Hand/stöd
• En skicklig ryttare har en känsla för kontakten med hästens mun och erbjuder ett elastiskt stöd. På såsätt kan hästen söka stödet och ryttaren driva hästen fram till bettet. Ryttaren kan då ändra och bestämma hästens form genom att visa den var eftergiften är. Ryttarens hand skall svikta i riktning mot hästens mun. (Undersökning i Tyskland med intervju av elitryttare visade att nästan alla tyckte det var det som utmärkte en talangfull ryttare, Heike Kemmer mfl.)Viktigt är att vi aldrig backar med handen eftersom vi då bromsar bakbenen utan använder våra tygeltag på andra sätt.

När ryttaren sedan samlar hästen (efter den lösgjorts och rakriktats)och den hamnar i uppförsbacke genom att den bär mer vikt på bakbenen kommer stödet att vara mer ”sytråd” Vi kan då göra en överstrykning och hästen är kvar i balans.

Känslor & energier
• hästar är inte så smarta men väldigt känsliga, genom att hitta rätt energier och känslotillstånd kommer du att bli mer framgångsrik i kommunikationen med din häst.

2 kommentarer:

  1. Hoppas det går bra med 5-minutaren.
    Bra sammanfattat tycker jag, lätt att förstå! Och ytterligaren anledning för mig för att anmäla mig till core-passet till helgen, bålstabilitet har jag inte mycket av... :-)

    SvaraRadera
  2. Haha! Det tog fem minuter men jag hann inte med 3/4 delar!!! Haha!
    Pratade bara om lodräta sitsen... Det är ju igentligen själva inverkan som är mest intressant...

    SvaraRadera

Bloggintresserade