tisdag 16 mars 2010

Att byta galopp

Här kommer lite info och lite bra övningar man kan göra.

Om ett galoppombyte i språnget ska lyckas eller ej beror helt på det förberedande arbetet. Ryttaren kan få hästen att byta korrekt endast om hästen är genomsläpplig och går att samla samt energiskt galopperar i uppförsbacke.

Vissa bestämda förutsättningar måste finnas för att en ryttare ska börja träna galoppombyte i språnget. Hästen måste säkert och genomsläppligt i båda varven behärska samlad galopp, enkla byten, förvänd galopp och tempoväxlingar.

När man börjar att öva byten har alltså mer att göra med ovanstående än hästens ålder. När vi får problem med bytena så grundar det sig i att förberedelserna inte varit optimala. Vi vill ju ha KVALITET inte sant?

Bytes träning sker med fördel på rakt spår endast i undantagsfall på böjt. (när hästen är rutinerad) Byt aldrig med en orutinerad häst genom tvära vändningar eller över bommar. Det sistnämnda provocerar hästen att byta med högt kors och tvära vändningar sätter hästen ur balans vilket innebär att du inte kan driva bytet bakifrån och fram, hästen blir efter bak, spänd osv.

Det bästa sättet att lära in något nytt är att koppla det med att det är positivt och att berömmet dominerar. Hästen skall ALDRIG bli bestraffad i samband med inlärning. (vi läxar inte upp våra barn när de tar sina första steg och ramlar på rumpan)...
Se tell att lugnt sakta av till skritt efter lyckat byte för att markera ett beröm för hästen. För hästen som stressar upp sig är det jätteviktigt att berömma den när den galopperar lugnt igen också att hela tiden berömma det vi vill ha, vara metodisk och trygg. Se det som att du är läraren och hur du ska agera som mest pedagogisk i situationen.

Resulterar bytet i korsgalopp är det oftast bäst att bryta av lugnt och fatta den galopp du skulle byta till. Sen rätta till det som uppenbarligen inte fungerade (exempelvis genomsläpplighet till nya galoppsidan) eller gå tillbaka till enkla byten. Sen gör om igen. I vissa fall på en mer rutinerad häst kan du från korsgaloppen försöka genomföra bytet, sen bryta av och berömma.

Det finns tusen möjligheter att lära din häst att börja byta galopp, det kan jag utveckla i nästa inlägg men jag vill först gå igenom hjälp givningen.
Det är av största vikt att man förstår hur hästens ben skall förflytta sig i bytet så att man ger hjälpen i rätt ögonblick. Ställer om gör du i ögonblicket innan bytet och vikten flyttar du över i språnget till den nya galoppsidan. Ett vanligt fel är att man sitter över innan hästen har bytt vilket kan sätta den ur balans. Ett tips är spång 1) halvhalt- ytterskänkel driver in hästen i innertygeln -den som ska bli nya yttertygeln hästen är spikrak, 2) halvhalt-sent i galoppsprång 2 flytta hjälperna ställ om, 3 byt- sitt över i galoppsprånget i momentet (ryggen tar dig med in i den nya galoppen) Rid rakt fram efter bytet. Sakta av till skritt beröm. Viktigt är att själv vara tydlig i hjälperna men att inte bli fastlåst eller spänd. att vara kvick och genomsläpplig precis som vi vill att hästen ska vara!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade