tisdag 22 december 2009

Förbättra hästensgångarter-trav

Hoppla hejsan så kommer vi till trav. Nu när vi har ordning på skritten ska vi få ordning på traven.
Traven är tvåtaktik och rytmisk, hästarna har ju olika fallenhet för att hålla takten och kan ibland behöva lite hjälp från den som ska föra i dansen dvs ryttaren. Jag måste sno en bra liknelse från Traudi som hon beskrev så här; tänk dig en danspartner som är orytmisk lite brysk och till råga på allt blir arg på dig.... Hur roligt är det? Så vi börjar här i enlighet med utb skalan med takten. Det är ryttaren som bestämmer den, för att kunna det krävs ju att vi först lärt oss passiv sits, alltså att sitta med i rörelsen utan att störa. Men även att kunna driva utan att spänna hela kroppen. Dessa ämnen har jag ju berört tidigare i kapitlen och vikten och skänkeln och handen, men jag kan inte hjälpa att beröra det igen när vi talar om traven. När vi lösgjort hästen skall vi ju så småningom samla den och det kan man inte göra korrekt om man inte har stenkoll på ovanstående. OM vi inte ska tvinga hästen in i samling som vi kan se många exempel på. Om vi tvingar hästen får vi i vissa fall en samlad häst men den kommer inte nå sitt max och vi kommer inte få harmoni spänst och det DÄR vi letar efter.

Vi måste börja med takten kan vi bestämma den? Inte? ja då måste vi analysera vad som inte funkar, ligger hästen på och vill springa ifrån i symaskins trav snabb takt som rinner iväg?? Ja då får man försöka lugna upp den och framförallt SLÄPP handbromsen. Låt hästen förstå att den får eftergift när den väntar så att DU får driva den framåt. Ibland får man sakta av till skritt för att få ge eftergiften. Hästar lär sig snabbt var de får eftergift många ggr mycket snabbare än vi tror. Jag rider hellre en springig häst i undertempo tills den förstått att den ska vänta, sen driver jag den framåt. Jag håller takten med säten , dvs har jag en häst med snabb takt rider jag lätt långsamt. Har jag motsatt problem att hästen går i slooow mooottiooon... och har en långsam takt behöver jag snabba upp takten genom att väcka den lite, på samma sätt här måste vi lära hästen genom eftergift, det är det enda språk den förstår. Snabb skänkel som ger en impuls, var noga med att ge hästen flera chanser, nudda-kraftigare hjälp-sporre/spö- TOTAL eftergift. När hästen sakta slutar ta hjälpen gör om proceduren, Men förutsätt aldrig att hästen inte ska svara.
Viktigaste frågan vi ska ställa oss här är varför hästen vill har en för snabb/ långsam takt. Det kan var flera anledningar och oftast sitter den på ryggen... Detta händer även mig och alla ryttare men vi ska vara medvetna om det och försöka läsa hästen.
När vi nu fått hästen i en bra takt och rider med ett gummibandsliknande kontakt med hästens mun och hästen svarar för gas och broms (fin inverkan) kan vi göra olika typer av lösgörande övningar. Då har vi övergångar skritt-trav räkna steg. börja med tre eller fyra och minska ner. skänkelvikning på volten, led in hästens bog ledande (sviktande) innertygel innerskänkel regelerande yttertygel endast några steg. För att en övning ska vara lösgörande krävs att ryttaren är lösgjord. Tyvärr är det få skänkelvikningar som är lösgörande eftersom ryttaren sitter och spänner sig, då kommer vi tillbaka till den orytmiska bryska danspartnern vi INTE vill dansa med. Föreställ dig istället att ni ska dansa skänkelvikning som fjärilar. Spänn av i alla moment, tajma inverkan. Skänkelvikning på diagonalen med 10 m volt åt fel håll, lägg in två eller tre. Förbered hästen , vänd med vikten och ha i huvudet att det är takten och balansen vi vill ha. En annan super bra lösgörande övning är galopp-trav övergångar på volten. Hästen ska vara ställd i färdrikting (galoppsidan) hitta takt och flyt smyg med inverkan och försök vara fjäderlätt på ryggen i synnerhet i avbrottet från galopp till trav. Nu börjar det bli dags för samling. (vi har under passet galopperat men nu snackar vi trav) Vi går tillbaka till våra övergångar och gör skritt-trav-skritt 3 steg 2 steg 1 steg -inget steg. så har vi lyckats med en halvhalt. =en kort sekvens av samling. Gör vi detta rätt utan att backa med handen så får vi aktiverade bakben istället för tvärt om. är vi på ett voltspår så är det diagonala hjälper som gäller.Innerskänkel-yttertygel.

Vi går över till skolor.
Öppna= ok detta är inte svårt. Det som är svårt är att få hästen i balans och rakriktad. Är den det kan du rida öppna och stå på huvudet samtidigt på en häst som aldrig gjort det. Nej- men nästan. En bra förberedelse är att rida 10m volt, ställd och böjd häst, ryttaren sitter med axlar och höfter som hästen (tänk sett uppifrån) innerskänkel pulserar i takt till yttertygel, innertygel har kontakt med kan ge efter och hästen är kvar i böjning. Ytterskänkel driver ytterbak mellan hästens framben på volten.

När vi sedan följer linjen vi valt i öppna ändrar vi bara på en sak-vikten, nu ska vi ju rakt fram. Lägger vi vikten in vill hästen också gå inåt. Vi ska ju vara i balans. När vi är det behöver vi inte inverka under tiden. Vi lurpassar bara med våra hjälper och håller takten. Exakt samma hjälpgivning gäller i slutan men tänk då på att hästens huvud ska vara rakt fram och ytterfram ska driva precis rakt fram. Hoppsam jag glömde, tre spår ska det vara, men det vet ni ju. Förlorar vi böjning så är det bara in på volten fixa till böjningen och fortsätt. När det går som ett rinnande vatten så lägger vi andra linjer för att sedan ändra tempo och takt. växla till förvänd sluta osv. En favorit övning är också förvänd sluta på volten!! Slutligen det som förbättrar travarbetet är ju helt klart när hästen förlägger mer vikt på bakbenen och hamnar i uppförsbacke. När ryggen är lösgjord och sviktande. Så det handlar ju om samling. Har vi förstått vad det handlar om är det bara att tänja på gränserna. Med det är bodybuilding det handalr om så korta sekvenser med mycket pauser. Det ska vara roligt för bägge om man ska uppnå resultat!
Se klippet "sikta mot stjärnorna" igen!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade