torsdag 7 januari 2010

förbättra galoppen

Här kommer ett kort kapitel om galoppen. Vi kan börja med att den är tre-taktig.Det yttrebakbenet startar galoppen, dvs höger bak i vänster galopp och vice versa. Backar vi med den inre tygeln bromsar vi ytterbak. Så det får vi INTE göra. Vi börjar med att fatta från trav. Är vi på böjt spår skall hästen vara eftergiven från den inre skänkeln till den yttre tygeln (som reglerar böjning eller föhåller). Ryttaren sitter i jämnvikt i sadeln, dvs i vänstervarv något till vänster. (axlar och höfter i samma linje som hästens)Detta beroede på voltens storlek.

Jag vill gå tillbaka till utbildningsskalan igen. Så vi börjar med (1)takten och rytmen. Takten skall vara den som du bestämt, du letar direkt upp den rytmen där hästen har bäst balans. Din balans har du redan (förhoppningsvis) Överlivet är helt stilla och ditt bäcken släpper fram rörelsen. Dina axlar, armbågar och handleder siktar och vil aniningen fram i riktning mot hästens mun. Har din häst en bra galopp och lätt att hitta balansen här vinner du på att galoppera tidigt i passet eftersom galoppen då är lösgörande i sig.

När du hittat en bra rytm i galoppen kan man exempelvis göra övergångar mellan trav och galopp.(lösgjorthet nr2 på utb.skalan) Tänk på att släppa upp ryggen på hästen och inte störa den med ett förhållande säte. Är du på voten så bryter du av med innerskänkel yttertygel. Hitta flytet och håll ordning på ytterbak och böjningen. Många eftergifter på innertygel. Byt varv ofta. Denna övergång är vldigt lösgörande ocg välgigt avslöjande. Därför finns det med ända upp till Grand Prix. Är hästen spänd i ryggen kommer den att kanske vilja bryta av till skritt..

En annan superbra löösgörande övning är att galoppera på 20m volt minsta volten till 15 m -bryt av till trav och minska till 10 m -öka till 15m fatta galopp och ut till 20m igen. Viktigast av all är att här behålla ställningen och se till att innertygel ger efter eftersom den lätt kan störa ytterbak. Byt varv ofta.
Jag vill inte galoppera min häst i långa tröttande pass utan pausar ofta. Både för min egen del och för hästen. För att få bra rsultat krävs fokus och inte minst från ryttaren.
Nästa steg kan vara att jag kontrollerar att hästen är självbärig i galoppen. Jag kan då gör en "överstrykning" dvs jag går fram med bägge händer ett par sekunder så att tygeln glappar helt. Är hästen kvar i takt och balans bär den sig alltså på sina fyra ben. Härirån kan vi ändra tempo form osv. Jag börjar med att konrollera formen. Rid inte för länge i samma form utan kolla vad som händer om du lägger ner hästen. Att lägga ner hästen innebär att den säker stödet längre framåt och nedåt. Då skall ryttaren kunna driva den fram ihanden och visa den att eftergift kommer när hästen söker stödet längre fram. Har vi istället en häst som gärna vill läggas ner får vi istället visa den att eftergiften kommer framåt-uppåt. Det gör du med hjäälp av uppresande tygltag snabb skänkel med en omedelbar eftergift.detta skall göras mycket kvikt för att eftergiften skall dominera för hästen. Upprepa tillshästen söker stödet där bästa balans infinner sig.

Men om du ska lägga ner hästen är det enklast är att befinna sig på volten och använda sig av ledande innertygel som klappar på halsen när den följer. Det ledande tygeltaget används givetvis tillsammans med innersänkel som driver till ett elastiskt gummibandslikande stöd på yttertygeln. När hästen förståt att den ska framåt nedåt så ger ryttaren efter på bädde tyglar.Att kunna bestämma formen på hästen i skritt, trav och galopp är superviktigt. När detta fungerar kan man gå vidare till samlande galopp övningar.

Då har vi givetvis skolor skritt-galopp övergångar piruettarbete. Galoppombyten.
För en mr rutinerad ryttare och häst kommer det lösgörande abetet gå snabbare men det kommer alltid vara növändigt!! Men mer tid kommer kunna läggas på de samlande övningarna som förbättrar kvaliteten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade