onsdag 2 december 2009

inverkan-vikten

AAAh vikten, mitt favoritämne. Vikten av vikten är det inte många som förstår. Fantastiskt tråkigt skämt. Nej, men vikten är det absolut viktigaste redskap man har för att inverka på hästen, vi gör det hela tiden varesig vi vill eller inte. Vikten ställer ofta till det för oss utan att vi många gånger förstår det. Ibland stämmer ju inte känslan med verkligheten. Det är då man behöver en spegel, en tränare .. eller ännu bättre förmågan att söka svaren hos hästen.

Faktum är att hästen kommer att försöka kompensera för ryttarens vikt, ofta genom att skjuta ut en bog, ett bakben eller bara tränga åt det håll ryttaren lägger vikten. Har man kommit riktigt långt med sin häst kan man kasta bort tyglarna och rida runt bara utifrån vikten. Det finns ju exempel på det, men för att vi ska våga strunta i träns och dylikt krävs att vi kommit otroligt långt med vår häst, 100% förtroende, ledarskap och trygghet. Där är vi ju inte än så många av oss, men man kan tänka över det och fundera på hur nära vi kan komma... Det är åtminståne en känsla att eftersträva!!
En missuppfattning när man lägger vikten åt ena eller andra hållet är att många ryttare vill luta sig, då lurar man sig i många fall då resultatet av detta endast blir att man lägger vikten åt andra hållet och viker sig i midjan. Rätt sätt är istället att känna att ryggraden ligger kota på kota och sträcker sig uppåt och sen vrider du dig i rörelseriktningen så att den yttre axeln kommer runt, likaså blicken och naveln i rörelseriktningen kan man också tänka. Viktigt är också att den inre höften skjuts fram så att man får rätt vinkel på bäckenet.

Ett rättesnöre är att tänka att hästens höft ska ha samma vinkel som ryttarens och hästens skuldror samma vinkel som ryttarens- sett uppifrån. Tänk dig hur det ser ut när hästen går på ett voltspår. Ju mindre volten är ju mer får ryttaren vrida sig med inner höft och ytter axel fram. Då hamnar också alla hjälper där de ska vara, innerskänkel ligger fram osv. Mycket vanligt är att ryttaren sitter snett, och hela tiden lägger vikten mer på ena rygghalvan på hästen. Detta ofta i kombination med att hästen sätter ryttaren snett. Varför gör hästen det? Jo- den är inte rakriktad och bär inte jämt med båda bakbenen under kroppen. Detta vill vi ryttare ofta "böja igenom" den sidan som uppfattas som stum, vilket ofta bara sätter hästen ännu mer ur balans eftersom vi fortfarande sitter på fel sittben. (ofta vill vi "få loss" högersidan när vi sitter på vänstersidan) Eftersom vi själva också är starkare i vår ena sida så eskalerar ofta problemet. Hur ska man nu komma till rätta med detta??

Först och främst genom att förstå problematiken. Sen genom att faktiskt kunna få hästen att arbeta jämt med båda bakbenen så att vi får ett jämt sug i båda tyglarna.Lägger hästen huvudet på sne, tränger åt ena hållet vet du att hästen inte bär dig jämt på båda bak. Driver hästen och bär lika mycket med båda bak kommer den också att bära sin rygg lika högt på bägge sidor och ryttaren kommer då inte att kasa ner på ena sidan. Är ryttaren däremot väldigt skev i sin kropp kommer det att bli problem att rakrikta hästen. Detta får man då arbeta intensivt med utan häst som ryttare genom stretching eventuella behandlingar samt träning av båda sidor i kroppen. Hästen kanske bör ridas av en annan ryttare en tid för att få bukt på roblemet. Ofta är man uppdragen i ena bäckenet (ofta höger) där man har mer muskulatur men musklerna är korta. Man kan testa sig själv genom att lägga upp benet framför sig på ett bord med vikt knä så att "underskänkeln" ligger framför dig på bordskanten. Det blir då tydligt var man behöver stretcha.

Om vi ska återgå till att inverka med vikten handlar det mycket om att söka svaren hon hästen, när svänger den? Öva i skritt och vrid dig i rörelseriktningen, rid olika linjer sen kommer du att komma framtill att det inte finns något annat sätt att vända på. Komunikationen blir fantastisk. Spänn av och känn och börja komunicera genom kroppen med din häst...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade