söndag 6 december 2009

Inverkan-skänkeln

Skänkeln e bra att ha. Varje gång du använder skänkeln säger du till hästen att gasa, vilket den gör med motorn som är bakbenen. Höger-skänkel = höger bak, vänster skänkel= vänster bak. Vi kan alltså påverka på vilket sätt hästen gasar på det sättet vi använder skänkeln. Ett vanligt fel är att vi driver alldeles för mycket och på fel sätt utan att få svar från hästen. Att man inte får önskad reaktion från hästen kan bero på olika orsaker. Oftast är inte hästen i balans så at de blir svårt för den att driva med snabb reaktion under kroppen. Viktig är dock att vi är konsekventa och tydliga gentemot hästen vad de är vi vill. Driver du med ett tryck och inte får något svar är det förkastligt att fortsätta att driva i vare steg utan att det händer något och hästen vänjer sig snart vid att att få skänkel i varje steg men förstår inte betydelsen av den.

Istället vill jag att ryttaren tänker på hur hon /han driver. Det är vikigt att vi strävar efter att komunicera med små medel och för at då få en häst som är helt fokuserad att följa minsta vink så måste hästen få en chans att lyssna på en minimal hjälp. Så tänk i flera steg. nudda-kraftigare hjälp sen spö eller sporre följt av total eftergift. Belöningen för hästen är ju när vi inte gör något samt at den hamnar i ett komfort läge när den är i balans. Hästar är otroligt läraktiga, och det är ju vi som måste vara duktiga pedagoger och förklara för hästen varför den ska följa oss! Tillbaka till drivtekniken... En klämmig skänkel ger en klämmig häst. Så sluta gnid och tänkistället snabba impulser ör snabba bakben.

Det svåra med ridningen är ju att ha en sådan kroppskontroll att vi kan vara så kvicka och tajmade med våra hjälper!! Så öva öva öva. När man driver med underskänkeln skall alltså benen pendla så at man använder musklerna på baksida lår.
För att ha en bra tajmad skänkel krävs återigen den där balansen jag tjatar om. Ett vanligt fel är också at vi sitter emot samtidigt som vi driver, den kombon funkar inte heller eftersom hästen då låser ryggen när den igentligen behöver svikta upp med ryggen för att få kraft med bakbenen under sig. Så tillå med din sviktande höft att hästen får plats att komma upp med ryggen och att även du tänker framåt i drivningen (utan att vara före hästen i rörelsen). Detta övar man bäst genom övergångar och tempoväxlingar.
Tänk på at sänka kraven när du övar på att förbättra din inverkansteknik och fokusera istället på känslan och svaren från hästen. Var tydlig i språket och krångla inte till det. Strunta i hästens form det är helt ovikigt i sammanhanget. När gasen, bromsen och språket blir tydligt kommer lösgjordheten och därmed även en lösgjord överlinje och hals. (om vi har en sviktande tillåtanade hand).
Har du en ouppmärksam häst så bör du se över din inverkan!!! Det går mycket snabbare än man tror de handlar endast om konsekvens!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade