torsdag 17 december 2009

Förbättra hästens gångarter -skritt

Ännu en följetång kommer här.
jag vill slå ett slag för en viktig gångart som är SKRITT. Jag gillar att träna alla mina hästar i skritt. För Zabin är det skrittarbetet oumbärligt. Jag lösgör honom psykiskt och delvis fysiskt och arbetar ständigt med att förfina komunicationen. I skritten har vi ju möjlighet att göra en sak i sänder, det är löttare att sitta och spänna av utan att störa och hästen kan få lite hjärngympa.

När hästen inte kan skritta ordentligt med ryttare så VET vi ju att det är vårt fel. Allt för ofta ser jag ekipage som skrittar med aldeles för kort hals. Hästarna behöver sin hals att balansera med i skritt och anledningen är för att skritten är fyr-taktig. Hästen måste få pendla med fram och tillbaka med huvudet.
Detta kräver alltså att ryttaren klarar av att koppla bort sina armar från sin kropp och istället koppla till dem till tyglarna. Det får inte bli ett stopp där handen tar vid. Då blir hästen störd i munnen (det räcker med ytterst lite) När hästen blir störd i munnen blir den automatiskt störd i bakbenen (på böjt spår det diagonala bakbenet) Blir motorn/bakbenen störda har vi stört genomsläppligheten genom ryggen och därmed takten. Sitter dessutom (gud förbjude) och "gungar" i sadeln blir det ännu värre. Då kan vi räkna med störd takt och i värsta fall passgång.

Hur gör vi när vi då en gång förstört skritten?? jo vi skrittar på lång tygel till hästen skrittar helt utan spänningar i fyrtakt. Vi driver VÄXELVIS!!!!! Dvs drivningen skall komma när hästen ska lyfta/lyfter det bakbenet som ska lyfta. Man kan titta ner och se när höger fram går bak driver man med höger skänkel och vice versa.
Räkna och håll takten. Spänn av och släpp fram rörelsen genom höften. Sitt med i rörelsen med var inte före och forcera inte-var i rörelsen. När detta fungerar får man lov att söka kontakt med munnen. Får man åter igen spänning så går du tillbaka till långtygel och gör om proceduren. Smyyyg upp tygeln och svikta i armarna. Håll takten med växelvis-drivning och sätet. Se över handställningen (stängda händer, tak på tummen, tummen högsta punkt, sviktande handled). Märk väl att hästen skall söka stöd långt framme och sträva efter lång hals med mycket rörelse.

När du kan skritta med kontakt avspänt så ser du till att vända hästen med vikten. Detta gör du genom att vrida dig runt din egen ryggrad så att du får den vinkel på skuldrorna som du vill att hästen skall få och det samma med dina höfter. Märk väl att du inte behöver tydlarna för att vända. rid olika linjer. Efter detta kan du ändra tempot i skritten. Läng och korta stegen genom växelvis drivning och att inverka med sätet. Bromsa ej med handen utan erbjud endast sviktande kontakt.

När det är full kontroll på vändingar och tempoväxlingar kan man lägga in rörelser som skänkelvikning på volten. Använd dig av ledande tygeltag (sviktande). Ledande inner flyttar bogarna inåt innerskänkel flyttar inner bak ut. ytterskänkel håller takten men lurpassar mest yttertygel förhåller och reglerar.(innerskänkel driver mot yttertygel, innertygel leder bogen in) Ha tanken i huvudet att du flyttar bogarna på bakdelens spår. Rid några steg sen tillbaka. Lägg in framdelsvändningar sen skänkelvikningar igen. Fortsätt sedan att vända med vikten, utveckla till bakdelsvändningar. Sen har ni STENKOLL!! YEYY!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade