Så nu har jag lyckats frigöra lite tid här för ett inlägg. Rakriktningen kommer ju först som nr 5 på Utbildningsskalan efter takt, lösgjordheten, stödet och schwungen men innan samlingen. Trots detta måste vi ha det i bakhuvudet från det att vi hoppar upp. Det har med balansen att göra och att hästen skall skjuta på jämt med bägge bakben under kroppen. Däremot gör man inga avancerade rakriktande övningar innan hästen är lösgjord och ärligt till stödet.
För att aktivt kunna rakrikta hästen måste vi kunna använda oss av diagonala hjälper. Vi måste alltså kunna driva hästen för vänster skänkel till höger tygel och vice versa. Vi måste behärska vändande hjälper och arbeta liksidigt med vår egen kropp. Att stödet och kontakten fungerar och hästen söker stöd är också en förutsättning för att hästen skall kunna rakriktas.
Hur är det då när hästen är rakriktad? Jo då skjuter den på lika mycket med bägge bakben, bär sina ryggsidor lika högt och suger jämt på bägge tyglar samt bär sina öron i jämn höjd. OCH spårar.
Hästen får då bättre balans och man kan ställa och böja den åt bägge håll och det går nu att samla hästen.
ÖVNINGAR
Ett bra sätt att börja passet är att rida på stora fristående linjer såsom kvartslinjen, snett igenom, vända rätt upp etc och hela tiden sträva efter att få jämn kontakt i bägge tyglar. Vill hästen exempelvis stödja mer på den ena tygeln får man lätta på den och samtidigt driva med samma sidas skänkel samtidigt som man erbjuder en följsam kontakt på den andra tygeln tills det att man kan få ett jämt stöd.
När det fungerar kan man rida på stora böjda linjer och ställa hästen svagt i rörelseriktingen och växla mellan att rida hästen rak och svagt inåt ställd. Vill hästen inte ställa sig svagt inåt så sakta ner en gångart och visa att hästen får eftergift när den följer innertygel. Tvinga aldrig uten "visa" var eftergiften finns. Var noga med att erbjuda ett MJUKT och FÖLJSAMT stöd på yttertygeln så att hästen KAN följa.
När det går lika enkelt åt bägge håll kan man rida skänkelvikningar två tre steg med rak häst svagt motställd mellan kvartslinjen och medellinjen.
Sen är det ju min favorit övning fyrkanten med 90 graders vändningar, som blir rakriktande genom att man aktivt vänder hästen med diagonala hjälper, placerar man framdelen på bakdelens spår. Sen kan man utveckla fyrkanten till många små vändningar på en stor volt. Det är då viktigt att man arbetar med ledande tygeltag som tänker framåt och hela tiden driver vänsterskänkel till ledande högertygel följt av eftergift för att omedelbart driva med högerskänkel till ledande vänstertygel.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar