onsdag 26 januari 2011

Lägg hästen i rätt takt

Takt är nummer ett på utbildningsskalan och OTROLIGT viktigt. Vi känner nog alla igen "symaskinen" och den lååååångsaaammmaaaa lunkande hästen. Bägge dessa ytterligheter kommer inte vara särskillt genomsläppliga för ryttarens hjälper. Så det är nyckeln för att kunna påverka hästen med våra hjälper. Dvs att lägga hästen i den takten där den hittar sin balans med en ryttare på ryggen.

Hur gör vi då?
Från det att vi sätter oss på ryggen och börjar skritta ska vi tänka på detta. Mellanskritt hästen ska skritta i ren takt, avspänt genom hela kroppen. Vi ska då kunna identifiera om hästen är spänd och överilad och behöver vi lugna den genom att själva spänna av och "vänta" med sätet och sitta långsammare än hästen vill. Går hästen däremot och mösar i snigeltakt behöver vi med en "pigg" skänkel snabba upp takten, jag skulle akta mig för att forcera och "gunga" med sätet som man ofta ser (då får man ofta spänning) däremot kan man sitta lätt och släppa fram rörelsen.

Får vi passartad skritt så är det GENAST långa tyglar och att hitta avspänning som gäller, sedan varsamt driva med ett avspänt säte så att hästen hittar sin kropp.

Sen trav lättridning. Börja med att hitta din egen kropp. vikt i bägge stigyglar avspänd spänst och stabil bål, lugna hästen som springer iväg. Belöna den när den väntar. Ridlätt lite långsammare än vad hästen vill tills den rättar sig efter din takt. När den väntar kommer du märka hur den helt plötsligt kommer släppa igenom hjälperna och låta sig påverkas.

Hästen som har en en långsam takt, kanske lägger sig på och dyker och går på bogarna? Den måste väckas och snabbas upp, detta ska du göra utan att spänna eller hetsa. Målet är lösgjordhet och balans. Stressar man hästen blir den spänd. Istället använder du dig av en kvickhet och var lite "elektrisk" försök att förfina skänkelhjälpen och se till att släppa benen så fort som möjligt!

Även denna häst kommer när man snabbat upp takten svara på ett helt annat vis för dina hjälper!
DU styr i dansen och hästen följer!!

3 kommentarer:

  1. Skulle du rida på något annat sätt med en häst som blir så överilad i skritt på lång tygel att hon passar? Eller är det enbart att försöka hitta avspänning ändå? Jag löser det i dagsläget genom att korta tyglarna och förhålla.

    Passandet dyker upp i "tävlingssituationer" när min häst försöker komma förbi en annan häst, främst när vi rider ut.

    SvaraRadera
  2. Hej Ellinor, Pass kommer alltid från spänning, vilket förhållningen på tygeln kan bidra till. Det viktigaste är att du hittar avspänning och försöker få henne att gå med så lång hals som möjligt. Känn dig helt avspänd i ben och säte. Lyssnar hon inte alls är det bättre att göra halt och visa att hon får eftergift när hon väntar. Berömma och vara lugn. Fungerar det inte får du hitta på något annat. Var inte rädd för "stor skritt" men försök på alla sätt få henne att spänna av i den stora skritten. När du kortar tyglarna från fri tygel, så se till att du är så följsam så att hon inte märker det.
    Lycka till!

    SvaraRadera

Bloggintresserade