söndag 4 april 2010

Svar till Vivi!

Hej Vivi! Va glad jag blir att du skriver här!
Ja, hon är ju snarare en 3 åring än en 5-åring då utbildningsmässigt, det har ju inget med ålder att göra precis som du skriver! De viktigaste med unghästarna i början är att man fokuserar på att hästen håller balansen, att hon vänder "skarpt" har nog med att göra att hon inte förstår något annat sätt att vända och "ramlar" åt sidan när hon tappar balansen. När man ser hästarna vända i det fria så balanserar de ofta med huvudet utåt för att hålla balansen när de vänder men det vill vi ju inte sen när vi rider...

Rid i första hand stora linjer och styr så mycket du kan med din vikt, tänkt på att det viktigaste är takten och balansen och att du hela tiden ska göra det lätt för henne att hålla balansen. Det finns inget som stressar en häst mer än när den tappar balansen, så tänk hela tiden att du vill hjälpa henne och göra det enkelt och roligt för henne.

Undvik alla former av tvära svängar. Förstår hon sidförande skänkel? Den väldigt värdefullt att förklara tidigt. Kyra skriver väldigt bra i sin bok hur man lär hästen sidförande skänkel på ett pedagogiskt sätt, det brukar gå snabbt. Det är en förutsättning när du vill driva henne från din innerskänkel till stödet på yttertygeln på böjda spår. För att undvika att hon ramlar mot skänkeln.

Ha också helt klart för dig dina vändande hjälper. Dvs.inner sittben- ledande innertygel med lösgjord arm och handled samt mot hållande ytterskänkel (driver ytterbak). Tänk här på att snabbt ge efter i din innerhand så fort hon följer. Ledande tygeltag är A och O på unghäster MEN de får ALDRIG gå bakåt.(då bromsarex innertygeln de ett diagonalt bakben och gör att hästen hamnar på sitt inner-fram). Viktigt här är också att yttertygel tillåterdet innertygel begär. Tänk det som ett gummiband.

Min bästa övning som tips är att du rider i skritt på ett kvadratiskt fyrkantsspår. Rid fyra hörn och vänd först endast med vikten, sen lägger du till vändade hjälper vid behov. Överdiv dina ledande tygeltag, och ha din innerskänkel (vaden) efter behov för att undvika att hon "ramlar" inåt. Kom ihåg att din absolut viktigaste hjälp är din vikt. Ramlar hon in så lägg vikten mer ut med hjälp av att skjuta fram det sittbenet. Fortsätt att led och "lek" med innertygeln och driv undan henne från innerskänkeln.

Kom också ihåg att du är hennes lärare som ska hjälpa henne, beröm hela tiden för minsta lilla grej tänk på att ni båda ska ha roligt och att ni ska leka fram arbetet! Tänk även på att rida korta stunder för att undvika träningsverk och för mycker "frågetecken" för den lilla hjärnan...
Lycka till! Var det något som var oklart så kan jag utveckla det mer!

4 kommentarer:

  1. Oh tack så otroligt mkt för alla fina tips. Jag ska rida henne igen på torsdag och tillämpa allt du skrivit ned. Har verkligen jobbat med mkt vikt och det har absolut gett resultat. Eftersom hon blev inriden och "skolad" av en poloryttare fick hon aldrig riktigt chansen att bygga upp en riktigt bra balans. (tyvärr så tränar polospelare väldigt tidigt snäva svängar osv). Jag har ridit henne på långa raka sträckor så hon kan få möjlighten att ordentligt lära sig bära en ryttare. Gör jag rätt i det?
    Hon förstår definitivt sidoförande skänkel (denna är väldigt kritisk i polo) men har lärts ut väldigt slarvigt (bakom och framför normalläge). Vi har innan övat på lite mer precision som gått bra!

    Tack igen och jag uppdaterar om vår utveckling snart igen :)!

    SvaraRadera
  2. Ja, helt rätt att rida mycket på raka spår, men allt eftersom så kan du ju rida stora böjda linjer. Tänk också på att bjudningen går före formen och att testa dig fram till vilket tempo där hon lättast hittar balansen. Så bra att hon kan sidförande skänkel, det underlättar.

    Rid snett igenom, stora åttvolter osv. Fortsätt att ha balans, takt och bjudning i huvudet. Svårt att ge dig fler råd när jag inte sett dig rida, men din egen balans är här otroligt viktig. Läs mitt tidigare inlägg om ryttarens sits. "Lodrät sits". filma gärna och lägg upp på you tube om du har möjlighet!

    SvaraRadera
  3. Tusen tack igen! Ska försöka lägga upp en video i slutet av veckan :)!

    SvaraRadera

Bloggintresserade