onsdag 28 april 2010

Rid som en cowboy/girl

För att knyta an lite till föregående inlägg så skulle jag vilja rekomendera alla att rida lite som cowboys ibland. Alltså på en hand. Då tar man bägge tyglar i ytterhanden och travar längs fyrkanten. Det är superbra för balansen, näst bäst efter att bli longerad på lina och dessutom en bra koll på hästens balans.

Tänk på att sträcka dig rakt upp när du rider lätt och balansera i stigbyglarna, om man tar bort hästen ska du landa på fötterna!
Detta är särskilt effektivt på hästar som inte riktigt bjuder (eftersom man tar bort ryttarens hand). Eller om man vill göra hästen ännu mer kvick för skänkeln. så här kan man rida runt, rida snett igenom, stora volter öka och minska tempot (helt utan tygel inverkan) Sen fatta galopp öka minska rida övergångar mellan arbetsgalopp och arbetstrav. Man blir tvungen att styra med vikten och helt plötsligt blir det lätt som en plätt!

Detta brukar jag göra med mig själv ibland och framförallt om det knyter sig någonstans. Back to basics och framförallt hitta tillbaka till balansen och en ridning oberoende av handen!
Testa! :-9

tisdag 27 april 2010

Ledarskap

Titta gärna på föregående inlägg, kan vi komma i närheten? Är det inte bara sjukt imponerande?? Jag tycker det, jag är sååå imponerad och det ger mig en tankeställare. Ryttarens balans hennes otroliga känsla för djuret osv. Det är inte fråga om att hästen minsann ska lyda, att rida rollkur eller att hetsa med spö och kandar. Nej hästen följer för att den är trygg och förbehållslöst underkastar sig. Det är ett samarbete som bygger på ömsesidig respekt. Vi har sååå mycket att lära av detta i ridningen, hanteringen och allt vi gör med våra djur.

Varför reagerar de som de gör? Det finns alltid en anledning om din häst inte vill följa dig, blir rädd, blir istadig osv, och det är ALDRIG hästens fel. I det läget har man som ledare inte förtjänat sitt ledarskap, inte uppmärksammat dess signaler eller också så har hästen ont... Att förtjäna sitt ledarskap är inte detsamma som att använda härskarteknik och tvång, visst kan man göra det och kortsiktigt få hästen att foga sig, men någon riktig kontakt med hästen kommer du inte att få. Det innebär att vara en trygg ledare att följa, som är konsekvent, sätter gränser. Det handlar inte om att turas om att bestämma eller att dalta. Men att respektera hästen och att lära känna den och bygga ett förtroende. Att få tala om -Så här är det och få till svar-ok jag litar på att du har rätt.

För hästens överlevnad vill den ständigt klättra i hierarkin, så kan hästen inte lita på att dina beslut blir bäst och tryggast så är den tvungen att ta över ledarskapet, hålla koll på faror, det är inget hästen gör för att den är "dum" utan för att i hästens värld det enda sättet att överleva. Det kan då hända att hästen blir rädd, är det klokt att vi bestraffar den för dess rädsla då? Ska vi se det på ett annat vis? Att vi ska hjälpa den att övervinna sin rädsla istället?

Själv respekterar jag inte en chef som bestämmer utan att lyssna och som inte respekterar eller ser mig. Jag vill följa en ledare som är trygg i sig själv, som är empatisk och som tar rätt beslut. Då blir jag trygg. Så funkar jag. Så funkar barn och så funkar hästar. En sådan ledare skapar trygghet i en grupp snarare en splittringar.

För att kunna bli accepterad som ledare av hästen måste man känna till deras språk och bli medveten om sitt eget. Då menar jag inte det vi säger i ord utan framförallt de signaler vi ger genom vår kropp och våra energier. Studera hästarna hur de beter sig i en flock, hur de gör när de klättrar i hierarkin men också hur de visar varandra tillgivenhet. Ju mer tid du umgås med din häst ju större chans har du att bli accepterad som ledare, men kom ihåg att det handlar om trygghet mer än något annat.
Sen kan man ta sig en funderare hur man är med andra människor och hur de människor man respekterar och är trygg med beter sig.... Ser vi något samband?

Förtroende, trygget, ledarskap

lördag 17 april 2010

Fler bra liknelser

Idag sa min elev och vän Maria en välgigt bra liknelse för att förklara känslan för hur man styr med vikten:
Tänk dig att du cyklar utan att hålla i styret.... det funkar ju inte att luta sig, -då välter man, men om man bara med känsla och följsamhet förlägger vikten och fortfarande har balans så svänger cykeln. BRA Maria!

När vi ändå snackar cykel så kan man ju också fundera hur man gör när man håller i styret och svänger... ytterhanden måste ju tillåta vad innerhanden begär, inte sant?(vi kan alltså inte tränga med vår yttertygel) cykelhjulets baksida måste ju komma ut på den sidan för att cykeln ska kunna svänga tvärt... (ytter framben måste få plats och komma runt).

När vi cyklar känner vi också tydligt sittbenen i sadeln när benen cyklar runt. Jo-att rida är nästan som att cykla. Jag hade velat bygga om cykeln lite bara så att man hade kunnat sitta upprätt, samt att sätta styret så att man skulle få en annan handställning (tummen upp och vinkel in på handleden).

Liknelse nr 2 berättade Traudi för mig, en av hennes manliga elever beskrev fulländad dressyr som att älska med vacker sensuell kvinna.... Det tyckte jag var roligt haha!

Tankar & Lösgörande övningar

Halloj. Idag har jag suttit och utvärderat Traudi träningar. Som vanligt inspirerande och roligt. Hästarna blir alltid lösgjorda och ryttarna med, efter sanningens ord. Ja, för dom får man höra varesig man vill eller inte. Traudi är rakt på sak och om man vill ta några genvägar får man gå till en annan tränare. Det som genomsyrar hennes undervisning är respekten för hästen. Det är alltid ryttarens "fel". Hästen ljuger inte.

Det slog mig extra tydligt idag hur viktigt det är att hästen arbetar med sin rygg innan vi ens kan börja snacka om samling. En av hästarna visade detta tydligt. Utbildningsnivån var St Georg och den mycket skickliga ryttaren red runt och försökte "få igång" hästen under framridningen. Hästen var mycket lydig men tyvärr helt platt. Hade det varit en annan tränare kan jag svära på att träningen enbart hade handlat om bytesserier och piruetter men Traudi släpper inte igenom sådant.

Hon fick istället bara göra lösgörande övningar för att få igång ryggen. Lättridning och arbetstrav på en stor volt, sen övergångar mellan arbetstrav och arbetsgalopp. UTAN att samla eller bromsa. Otroligt effektivt. Detta är något av de mest lösgörande övningar man kan rida, övningen är otroligt avslöjande eftersom hästen måste använda ryggen i denna övergång. Hela tiden fick hon försöka länga halsen för att hästen skulle söka stödet längre fram på bettet.

Efter det fick hon rida tempoväxlingar mellan arbetsgalopp och mellangalopp, dvs ingen samling alls. Hästen blev bättre och bättre, efter det och någon skrittpaus red hon skänkelvikning med inlaggda volter här och där. Otroligt effektivt.
Man såg hur hästen helt plötsligt fick ett helt annat uttryck, musklerna började "fladdra" och den blev mer uttrycksfull. Som avslutning red hon diverse skolor med grymt mycket schvung rygg och bakbensaktivitet. Det var bara sååå tydligt! Man måste alltid tillbaka till grunden även om man rider på högre nivå! Ibland är det lätt att rida "på lydnad".

Alla hästar är olika och man bör anpassa upplägget efter varje individ, nästan alltid är galoppen lösgörande. Dock inte i alla fall, har hästen lätt att spänna ryggen i galoppen och istället stressar upp sig kan det vara en idé att först lösgöra i skritt och trav. På en "normal" häst börjar jag alltid passet mellanskritt, börjar med att kontrollera att hästen söker stödet långt fram på bettet, att jag kan styra den med mina vikthjälper. Jag använder mig gärna av ledande tygeltag följt av tydlig eftergift för att visa hästen framåt-nedåt. Jag VÄNTAR med sätet och kontrollerar att jag tar djupa andetag och är avspänd med långa ben i balans. När det känns bra börjar jag trava med lättridning, Jag rider stora linjer och fokuserar på takt och balans, snett igenom , stora volter och skänkelvikningar i intervaller. Detta gör jag i ca 5 min och efter det fattar jag galopp. Är hästen lugn i sinnet galopperar jag runt på olika stora linjer, gör tempoväxlingar och ser till att den bjuder friskt framåt. Jag ställer mig gärna i fältsits och låter hästen rulla, styr så mycket som möjligt med vikten. Är det en piggelin håller jag mig mycket på stora volter och gör galopp trav övergångar och fokserar på att hästen skall vara kvar hos mig genom att hela tiden visa att den får eftergift när den väntar. Jag byter varv ofta, sen pausar jag.


Lösgörande övningar:

*böjda spår (hästen eftergiven i innersidan)
*Övergångar mellanskritt-arbetstrav, arbetstravtrav-arbetsgalopp
*Skänkelvikning (rak i kroppen, ställd i nacken) skritt, trav galopp
* Tempoväxlingar i alla gångarter (utan samling)
* Vändningar (favoriten är att rida på en fyrkant och reodla vändande hälper ledande innertygel mothållande ytterskänkel-direkt ur vändingen ledande yttertygel innerskänkel. Sen rid fler vändningar till det blir kantig volt. (backa EJ med handen)
* Galopparbete, tempoväxlingar (eftergiven i innersidan)
Dessa övningar går att variera mycket. Man kan exempelvis lägga in skänkelvikningar på diagonalen och volter åt fel håll, skänkelvikningar på volten (rak häst) bara tre steg sen tillbaka till voltspåret osv. trav och skritt övergångar och räkna steg. osv.

OBS: Det är inte möjligt att lösgöra en häst om du inte själv är lösgjord och har ett inre lugn. Extra viktigt är hur din hand inverkar, i det lösgörande skedet är det otroligt viktigt att hästen VÅGAR söka stödet långt fram på bettet (lång hals). MEN var noga med lägga hästen i ett sådant tempo och takt att den hittar bästa möjliga balans, leta hela tiden efter komfortzoner. En sviktande hand som erbjuder en gummibandsliknande stöd som aldrig glappar kan inte nog poängteras. Det är också det som kännetecknar en begåvad ryttare.

I det lösgörande arbetet skall du ha vissa saker i fokus. Visualisera på din näthinna siluetten du är ute efter. "sälj in" din hand så att hästen vågar vara i stödet. Se till att hästen bjuder för ett lätt tryck av skänkeln (annars spö) så man slipper tjata. När det fungerar handlar det om att få RYGGEN upp. Sitt inte mot ryggen i det lösgörande arbetet utan rid lätt, stå i fältsist eller sitt på ett sådant sätt så att du tillåter ryggen att komma upp. Var LÖSGJORD, glad och uppmuntrande Men bestäm väg, takt och tempo och titta dit du ska (inget framåtlut tack!).

Cilla-bus

onsdag 14 april 2010

skolor

Lite tips här på olika sätt att öva skolor och hur man kan tänka.
Allt för ofta börjar ryttarna att öva skolor utan att först lösgjort och rakriktat, så återigen innan vi ens börjar tänka öppna eller sluta så ska följande fungera:

Du ska kunna bestämma formen på hästen, när som helst kunna lägga ner den eller rida den i en högre form, men då med ett tydligt sug fram till bettet. Bjudning bakifrån är också en absolut förutsättning, samt att hästen väntar på ryttaren. Ett mått på att hästen väntar och är i balans är när man kan göra en överstrykning, dvs gå fram med bägge händer så att tyglarna hänger i ett par steg och kontrollera att hästen bär sig i balans.

Att hästen är rakriktad är också en förutsättning för samling (skolor är samlande rörelser) då skall hästen skjuta på jämt med båda bak, (bjuda lika mycket in i bägge tyglar) och bära bägge ryggsidor lika högt. Hästen skall spåra, dvs sätta bakbenens hovspår i frambenens.

När det fungerar är det lätt som en plätt att rida en öppna. Precis med samma hjälpgivning som på volten rider man en öppna. Viktigt är dock att sitta i rörelseriktningen, det finns många teorier om vart man ska lägga vikten i skolor men enligt mina teorier och logik så skall man alltid lägga vikten dit man ska (testa gärna och sök svaren hos hästen). Rider jag en öppna på långsidan i höger varv är hästen eftergiven i innersidan och ställd i nacken, innerskänkel driver vid behov mot yttertygel men helst skall böjningen vara "fixad" i volten. Ytterskänkel driver hästen framåt inner tygel som ställer vid behov annars är den framförallt eftergiven. Min blick är mot mitt mål. Hästen går på tre spår. VIKTIGT: ju mer passiv du kan vara i öppnan ju bättre är det.

Det viktigaste i öppnan är att bibehålla takten och flytet och jag tränar detta med fördel genom att rida svaga öppnor med bra bjudning. Sen lägger jag in volter med 10m på flera ställen. Jag ser till att det enda jag ändrar när jag går in i volten är min vikt. Min ytterskänkel är också viktig så att man verkligen får bärighet på ytterbak som skjuter på framåt.
När jag har ett bra flyt i öppnan rider jag den på olika fristående linjer på banan, innanför spåret, medellinjen osv. Jag ändrar och tempo och form. Kan jag rida en balanserad öppna i en rundare form helt över ryggen? Jag kontrollerar genom en överstrykning, är hästen kvar i balans när jag går fram med bägge händer? Ökar den tempot eller "ramlar" någonstans måste jag gå till grundproblemet igen. Tillbaka till lösgjordheten, rakriktingen eller vad det kan vara.

Målet är att få en så genomsläpplig häst som möjligt!!! Om man har det i huvudet så är öppnan i sig inget problem. Men det handlar om att ha rätt fokus. Att "träna på" en trespårig öppna där ryttaren sitter och krampar och gör hästen förvirrad brukar inte leda till något bra så om den rids tusen ggr!! Precis samma tänker jag i slutorna, jag börjar att rida svaga slutor med bjudning och balans, sen volter med 10m, tempoväxlingar och formväxlingar, fristående linjer. Är det inte enkelt att rida skolorna så är det något annat man missat. Kom ihåg att skolorna är samlande och för att de ska förbättra genomsläppligheten krävs att hästen är lösgjord och arbetar genom sin rygg.

Min favoritövning är att göra växlingar mellan öppna-förvänd sluta på fristående linjer, sen lägga in volter åt rätt och fel håll. Då får man stenkoll! "Sen är det bara att surfa runt vågen"

tisdag 13 april 2010

Ett vanligt perspektiv

tisdag 6 april 2010

Nya ridkläder

söndag 4 april 2010

Svar till Vivi!

Hej Vivi! Va glad jag blir att du skriver här!
Ja, hon är ju snarare en 3 åring än en 5-åring då utbildningsmässigt, det har ju inget med ålder att göra precis som du skriver! De viktigaste med unghästarna i början är att man fokuserar på att hästen håller balansen, att hon vänder "skarpt" har nog med att göra att hon inte förstår något annat sätt att vända och "ramlar" åt sidan när hon tappar balansen. När man ser hästarna vända i det fria så balanserar de ofta med huvudet utåt för att hålla balansen när de vänder men det vill vi ju inte sen när vi rider...

Rid i första hand stora linjer och styr så mycket du kan med din vikt, tänkt på att det viktigaste är takten och balansen och att du hela tiden ska göra det lätt för henne att hålla balansen. Det finns inget som stressar en häst mer än när den tappar balansen, så tänk hela tiden att du vill hjälpa henne och göra det enkelt och roligt för henne.

Undvik alla former av tvära svängar. Förstår hon sidförande skänkel? Den väldigt värdefullt att förklara tidigt. Kyra skriver väldigt bra i sin bok hur man lär hästen sidförande skänkel på ett pedagogiskt sätt, det brukar gå snabbt. Det är en förutsättning när du vill driva henne från din innerskänkel till stödet på yttertygeln på böjda spår. För att undvika att hon ramlar mot skänkeln.

Ha också helt klart för dig dina vändande hjälper. Dvs.inner sittben- ledande innertygel med lösgjord arm och handled samt mot hållande ytterskänkel (driver ytterbak). Tänk här på att snabbt ge efter i din innerhand så fort hon följer. Ledande tygeltag är A och O på unghäster MEN de får ALDRIG gå bakåt.(då bromsarex innertygeln de ett diagonalt bakben och gör att hästen hamnar på sitt inner-fram). Viktigt här är också att yttertygel tillåterdet innertygel begär. Tänk det som ett gummiband.

Min bästa övning som tips är att du rider i skritt på ett kvadratiskt fyrkantsspår. Rid fyra hörn och vänd först endast med vikten, sen lägger du till vändade hjälper vid behov. Överdiv dina ledande tygeltag, och ha din innerskänkel (vaden) efter behov för att undvika att hon "ramlar" inåt. Kom ihåg att din absolut viktigaste hjälp är din vikt. Ramlar hon in så lägg vikten mer ut med hjälp av att skjuta fram det sittbenet. Fortsätt att led och "lek" med innertygeln och driv undan henne från innerskänkeln.

Kom också ihåg att du är hennes lärare som ska hjälpa henne, beröm hela tiden för minsta lilla grej tänk på att ni båda ska ha roligt och att ni ska leka fram arbetet! Tänk även på att rida korta stunder för att undvika träningsverk och för mycker "frågetecken" för den lilla hjärnan...
Lycka till! Var det något som var oklart så kan jag utveckla det mer!

lördag 3 april 2010

Vanliga problem- frågor..

Nu har jag funderat på en sak. Det hade varit kul om ni ville skriva till mig här på bloggen eller maila mig på karolina.bodestig@gmail.com om ett problem ni har med, er häst eller er egen ridning eller kanske i hanteringen eller vad som helst... Så kan jag tipsa om träningstips eller sätt att tänka. Bra om ni då är utförliga i er beskrivning! Sen kan ni ju diskutera med er hemmatränare omni tycker det verkar vettigt...

fredag 2 april 2010


Bloggintresserade