fredag 17 juni 2011

Mina argument till tidigare inlägg...

Först får jag nog klargöra att man stundtals kan rida hästen lite bakom lodplan när man lägger ned hästen och rider den "rund". Men det är inget man vill eftersträva ens då. Hästen skall hela tiden söka stödet med nosen fram oavsett var vi placerar nacken.

På tidigare bild kan ni se "stretched neck" och det är precis det man vill när man lägger ner hästen. Att den ska använda andra muskler och sträcka ut sin överlinje så att ryggen blir som en båge upp. Tänk bro..

När man tvingar in nosen på hästen tar man bort dess försvar. Det är många som rider på detta vis men inget jag förespråkar då jag hellre ser en ömsesidig kommunikation där hästen följer (och vill följa). Istället för att man kränker och tvingar hästen.

Givetvis ska ryttaren alltid vara ledare och hästen skall respektera sin ryttare/ledare. Men respekt är något man får förtjäna om ni frågar mig;-)

Anyway, det finns ibland flera orsaker till att hästen går felaktigt bakom lodplan. Väldigt ofta vill den komma undan stödet och letar febrilt efter någonstans den kan få eftergift. Har ryttaren inte en följsam hand kommer hästen vika in nosen (eller springa med huvudet i vädret)
. När hästen inte söker stödet kan inte ryttaren påverka bakbenen. Gas och broms och nyanserna där emellan.

Hur ska man då göra med en häst som "knäpper av"???
-Det är inte helt enkelt men fullt möjligt! Ofta är det känsliga hästen med mycket känsliga munnar.

Det viktiga då är att tänka på vad man vill uppnå på hästryggen. Jo- att hästen ska söka stödet och suga tag i det med nosen fram.

Hur ska den förstå att det är det du vill???
-Jo, du måste berömma minsta tillstymmelse till rätt reaktion genom att ge efter på tygeln så fort nosen vill det minsta fram i stödet! Var noga med att behålla stödet om hästen viker in nosen, den ska inte ha eftergift där!!! Snart märker hästen var eftergiften finns, när den söker sig fram på bettet!

Detta ställer stora krav på dig som ryttare, följsam hand! Du måste få hästen att bli trygg med ditt stöd och vänja den vid att din hand tänker FRAM och inte bak.

Har jag en svår häst som bara knäpper av rider jag uppresande tygeltag och rider den hellre över tygeln tills den hittar min hand där och hittar sin takt och balans i kroppen.

Många gillar känslan när det blir "lätt" i handen... många säger "sytråd" men jag säger LURAD.
OM det inte är så att du kan göra mjuka övergångar balanserade tempoväxlingar med samma takt.
Så hellre liiite för mycket stöd en för lite. Det viktiga är att det blir en trygg och angenäm känsla för hästen då blir det även det för ryttaren.

Så du som har en avknäppt häst... rannsakan och jobba med din handställning, sviktande handleder och följsamma avspända armar och tänk efter när du ger eftergiften...

Good Luck!

1 kommentar:

  1. Tänkvärda sidor att läsa.
    Alexander Nevzorov.
    Vet.Gerd Heuschmann.If horses could speak
    Buck Brannaman.www.cedarcreekmedia.com
    Ironfree hoof
    Slow feeding,paddock paradise
    Pete Ramey ,hoof care
    Dr Robert Bowker

    SvaraRadera

Bloggintresserade