måndag 6 juni 2011

Svar till Cissi!

Hej!
Kul att du är tillbaka, alltid intressant att läsa dina inlägg:)
Nu har jag ett litet "problem" som jag gärna skulle vilja få tips om hur jag ska lösa! Jag har ganska nyligen börjat med förvänd galopp på min 6-åring och jag har problem med att i båge/vändning åt höger (i vänster galopp) så sladdar han utåt med bakdelen.

Tränaren säger att ytterskänkel ska "hålla galoppen" det känns som att det även får effekten att han då "går undan" för högerskänkeln och liksom galopperar i sidled/sladdar i vändningen. Tycker att det blir ngt bättre om jag har högerskänkel lite längre fram.

Tilläggas bör att han även i rättvänd galopp (vänster) skjuter in rumpan. Där försöker jag rida med lite öppnatänk, alltså flytta in bogarna och rätta framdelen mot bakdelen, ska jag tänka så även i den förvända? Känns logiskt, men svårt...Eller ska jag fokusera på att få honom rakare i den rättvända först kanske?


Hej Cissi!
Din analys på slutet här är bra tycker jag, du måste först rida honom i balans i rätt rättvänd galopp. Tänk återigen BALANS och krångla inte till det, det behöver inte vara svårare än rättvänd galopp det är balans och bärighet som är nyckeln.

Hästen vet inte vilken galopp den har, utan galopperar i den galopp den är i balans för.
Hästen behöver rakriktas och precis som du skriver, ska du rikta bogarna på bakdelen. Tänk på att hästen gör samma sak i båda varven, du känner det tydligare i ena varvet. Men den kommer vara banan och lura dig i båda varven, dvs alltid skjuta bogen till höger och rumpan till vänster. Därför måste du alltid tänka bogarna till vänster och bakdelen till höger.

När du har hästen någorlunda rakriktad skall den ALLTID vara STÄLLD till galoppsidan. Höger galopp-ställd till höger och vänstergalopp ställd till vänster. När hästen är korrekt ställd skall du kunna ge efter på innertygel och hästen skall vara kvar i ställning. dvs INTE hålla hästen ställd med innertygel)Då får du några mer "gram" i den yttertygel.

Det din tränare menar med att att ytterskänkel "håller" galoppen är att att ytterskänkel driver på ytterbak som startar varje galoppsprång. Hamnar ytterbak utanför kroppen tappar hästen bärighet och balans. Likaså kan du bromsa ytterbak med din innertygel om hästen upplever den för dominant (kan räcka med ytterst lite).

Om hästen flyttar sig i sidled när du vill driva den framåt måste du gå tillbaka och förklara att din framåtdrivande skänkel, dvs bara rida framåt och hitta balansen. Tänk på hur du förklarar vad du vill för hästen. Bekräfta den när den gör rätt. (genom att vara passiv och spänna av)

Det är också viktigt att DU tänker på att förvänd galopp inte är något hästen skall "lära sig" som någonslags cirkuskonst, utan att du istället tänker att du ska kunna arbeta hästen i galopp, rakrikta den ändra takt och tempo, vända osv. Rida höger galopp i höger och vänster varv, den ska fortfarande bära sig och vara i balans för galoppen du rider i.

Anpassa övningen efter hur hästen och du kan hålla balansen. Så fort den kanske tappar balansen, spänner sig och försöker hitta sin kropp, möt det med avspänning och låt hästen hitta sin kropp i lugn och ro!!!

Tänk också på att börja med det ENKLA, sen succesivt öka kraven allt eftersom galoppen blir bättre och mer reglerbar!

Rid exempelvis i rättvänd galopp i ett tempo och en takt som känns bra och balanserad, rid lite innanför spåret gör en SVAG båge, känn att du spänner av extra mycket och fokusera att fortsätta rida hästen i höger galopp (eller vänster) Sitta i galoppsidan, ha den ställd utan att "låsa fast" och klämma. Var som en fjäril på ryggen, ge hästen förutsättningar för att hitta sin kropp och spänn av extra mycket så snart det blir "svårt". Balans och bärighet i varje språng!

Kanske ska du börja med en båge som knappt är en båge... öva på att reglera tempot istället och att ha en eftergiven innersida, sitta i galoppsidan osv.

Traggla inte för länge utan endast korta sekvenser och massa beröm!
Fråga gärna igen om jag ska utveckla något!
Lycka till Cissi!

1 kommentar:

  1. Hej!
    Tack för svar och tips! Här kommer två klipp om du har lust att titta, där ser man tydligt hur sneda vi blir även på rakt spår :( Jag borde kanske rida nån meter innanför spåret på långsidorna för att få plats att räta upp bogpartiet utan att vi hamnar i i staketet?
    http://www.youtube.com/watch?v=5D2kId5Z9Tc
    Och så ett klipp från det lite lättare varvet:
    http://www.youtube.com/watch?v=tx87675xiUU
    Kanske får du ytterligare nån tanke när du ser filmerna? Tack på förhand!

    SvaraRadera

Bloggintresserade