måndag 13 december 2010

Planeringen är A & 0

Har du idétorka när du går till ridhuset?? Dåhar du förmodligen för få verktyg i din låda och behöver planera bättre!! Då blir träningen roligare och mer effektiv.
Förts behöver man ett träningsupplägg. För hästen behöver räningen trappas upp och trappas ned om den ska fungera som bäst. Exempelvis kanske du rider ut två-tre dagar i veckan och dressyr fyra med ibland en vilodag. Det beror ju på vad man har för mål med sin häst och träning. Generellt sätt är ju en allsidig träning det bästa för hästen, dels för "huvudet" och kroppen.

Jag hävdar också att det "ingår" i ryttarens utbildning att hoppa. Det behöver inte vara avancerat men bra att "leka lite" få renodla hjälperna utan att "krångla till det" och släppa lite på kontrollen. Att longera/tömköra hästen en dag i veckan eller i vissa fall som en del i uppvärmningen är också jättebra och ett tillfälle att se sin häst från marken.

Så här kan min vecka se ut på Wille: Mån: dressyr lösgörande kortare pass. Tis: Dressyr Ons: uteritt Torsdag: dressyr Fredag: lösgörande dressyr Lördag: Uteritt Söndag: longering/dressyr.

Sen kan givetvis planen se olika ut från vecka till vecka beroende på ens övriga liv, men det är viktigt att man får en bra balans och kontinuitet i träningen för att det ska bli roligt för både häst och ryttare. Själv varierar jag "intensiteten i passet" och ibland rider jag också relativt kravlöst i ridhuset.

PLANEN FÖR RIDPASSET:
Ett vanligt dressyrpass för en häst i god kondition lägger jag upp med Ca 20 min uppvärmining och lösgörande övningar. 20-30 min arbete med samlande övningar, rörelser osv med inräknade skrittpauser. 5 min nedläggning i trav och sedan avskrittning 10 min. Ett sådant pass rider jag 2-3 dagar i veckan.

I Willes fall blir det minst 10 min lösgörande galopparbete (arbetsgalopp-mellangalopp)
Trav med lättridning, skrittarbete. Jag börjar alltid passet kravlöst. Då får jag en mycket bättre inställning hos min häst. DOCK ska hästen alltid bära sig i balans från första steg.
Övningar jag gör i uppvärmingen är trav innanför spåret med nyanser mellan arbetstrav och mellantrav. Skänkelvikningar in och ut till spåret med flyt och bjudning. Stora volter (max två varv) Övergångar arbetstrav -arbetsgalopp. Skänkelvikning på volten tre steg tillbaka tre steg.
Skänkelvikning i skritt på volten- in i framdelsvändning fram och samma åt andra hållet.

Jag försöker göra uppvärmningen rolig och ser till att rida med ett leende på läpparna, hästen känner det, det kan jag lova! Sen rullar jag gärna runt i galopp längs frykanten och gör tempoväxlingar mellan arbetsgalopp och mellangalopp. Jag är jättenoga då med att räta in framdelen på bakdelensspår. I galoppen skall hästen spåra men alltid vara ställd till galoppsidan. Mitt mål med denna övningen är att hästen ska bjuda framåt och få igång så mycket ryggverksamhet och påskjut som möjligt. När jag känner att Wille bjuder, frustar och känns lösgjord tar jag en skritt paus medan jag tänker igenom vad jag vill få ut av passet.

Ett exempel kan vara att jag vill fokusera på att förbättra skolorna. Jag inleder det "samlande arbetet" genom att kontrollera övergångarna. Gör ett par trav skritt övergångar på böjt spår för att sedan göra övergångar arbetstrav-samlad trav i båda varv. Jag går sedan vidare till galopp-skritt och temopväxlingar mellan samladgalopp till arbetsgalopp.
Efter arbetar jag med öppnor med tempoväxlingar längs långsidan med 8 m volter åt båda håll. Rider sedan öppnor på andra linjer såsom medellinjen med växlingar öppna, förvänd sluta. Rider tempoväxlingar (samladtrav-arbetstrav)i öppnorna med bibehållet flyt.
Sedan arbetar jag med slutorna och arbetar med tempoväxlingar och kontrollerar att jag kan rida hästens nacke var jag vill. En bra övning är att rida skänkelvikning till X och sedan tillbaka i diagonal sluta. Jag harvar aldrig för länge med samma övning och lägger in korta skrittpauser ofta. Rider jag mycket samling, är jag noga att kontrollera att jag kan rida nosen framåt nedåt säkert 5 ggr per pass för att förbättra schwungen.

Efter det kanske vi arbetar med galoppen. Jag kontrollerar galopp-skritt och gör någon galopp-trav övergång också för att kontrollera att jag har koll på ryggen. (rider man mycket samlande arbete är det lätt att spänst blir spänning och att hästen får svårt för galopp-trav)Sedan gör jag lite olika övningar i galopp. Med exempelvis fyrkanten och 90 graders vändningar i samlad galopp, enkla byten innanför spåret. och byten på olika linjer. Hela tiden anpassar jag övningarna beroende på vad jag vill förbättra. Känns inte Wille helt hundra så går jag tillbaka till lösgörande arbete och övergångar och försöker hitta "roten till det onda" och fokusera på det. Det viktiga då är att man kan identifiera problemet och reda ut det. Har man svårt att göra det ska man ha en dialog med sin tränare hur man dels kan lägga upp träningen och vilka övningar som passar för att förbättra svagheterna.

Viktigast av allt är att både du och hästen har kul och att man har rimliga krav så att förmåga och krav är i balans. Sätter man för höga krav blir man aldrig nöjd och då får sällan bra resultat! Det bästa är när man själv kan förbättra sin inverkan och ser resultaten från det.
Att man har rätt inställning och rider för att det är en rolig utmaning att lära sig denna svåra konst!

11 kommentarer:

  1. Hej!
    Började läsa din blogg för ett tag sen då jag köpte en dressyrhäst.Tycker verkligen om din blogg och har den "in mind" när jag stiger in i stallet. Jag är med på att en varierad ridning är den bästa men i dessa vintertider undrar jag hur du gör med uteritter eller att rida ute överlag? För min egen del känns det som att jag blir låst till ridhuset då jag inte vill utmana våra isiga vägar.
    Återigen tack för all din inspiration!
    // Caroline

    SvaraRadera
  2. Fin blogg! Tycker det är väldigt bra du ger så mkt tips :)!!

    SvaraRadera
  3. Jag gillar din blogg skarpt och tycker att du har ett sunt tänk kring hästar och ridning :)
    Skulle dock behöva planera mina ridpass bättre själv :)

    SvaraRadera
  4. Bra tänk! Blev tipsad om din blogg. Tycker den är toppen. Väldigt inspirerande. Rider nu efter ett citat från din blogg "så rid med glädje, ett inre lugn och en hand man vill hålla i genom en mörk skog!"
    Vänliga hälsningar
    Johanna K

    SvaraRadera
  5. Gud va glad jag blir för alla fina kommentarer!! Så roligt att ni sitter och läser där ute och att ni uppskattar bloggen!
    Irene, kul att du tycker det!
    Caroline, ja man får göra det man kan nu när det är snö och is. Mitt råd är snösulor, elitbrodd och ut och galoppera i snön! ;-) Men klart man blir bunden till ridhuset på vintern, försök då istället variera i den mån du kan.
    Man kan göra bomövningar, kavaletti och sockerbitshinder och försöka ha olika mål olika dagar. Exempelvis kan det vara bra att en dag fokusera på att rulla runt kravlöst i galopp. Jätteskönt för hästarna som ibland blir lite stillastående i hagen när det är så kallt. För att kanske nästa dag göra flera olika övningar för att förbättra något visst problem.
    Andrea, tack! Anonym, det är bara att sätta sig ner och skriva ned! Börja med en "grov-plan" och skriv ned dina mål. Gå sedan vidare och skriv vad du vill förbättra hos dig själv och din häst. Kika på övningar hur du kan förbättra svagheterna. Så blir träningen roligare!
    Johanna K, kul att du tagit fasta på just det... i det citatet sammanfattar man mycket!! Så roligt att du lade det på minnet. Just "handen i den mörka skogen" är så illustrativt. För mig kännetecknas en talangfull ryttare av en "följsam trygg hand" som erbjuder stöd snarare en än "lös";-9.. Kom gärna med frågor till mig eller tips om vad ni vill läsa om!

    SvaraRadera
  6. Anna Lena som rider Zagallo15 december 2010 kl. 01:45

    Så klokt och bra du skriver, Karolina! Det är verkligen en stor hjälp att ha ord på det man vill göra, jag ska spara dina!

    SvaraRadera
  7. Jättebra blogg med många nyttiga tips! Extra roligt att du också rider för Traudi! Har precis börjat rida för henne typ 4 ggr och jag är jättenöjd! Hon jobbar mycket med det grundläggande och hennes lära passar min tyska häst super!! :)
    Tipsade om din blogg på moin blogg! :)

    http://annashastblogg.blogspot.com/2010/12/bloggtips.html

    Hälsningar
    Anna

    SvaraRadera
  8. Hej Anna, kul att du hittat hit! Traudi är fantastisk och förutom tyska hästar passar den Traudis teorier (klassiska ridläran) svenska ryttare:-9 hihi! Visst är det roligt när man lär sig att lösgöra sin häst! Allt i enlighet med utbildningsskalan! Tack för att du länkade, och lycka till!

    SvaraRadera
  9. Tack Karolina!! Gillar dina bra träningstips!! Gärna fler sånt! :)

    SvaraRadera

Bloggintresserade