onsdag 24 februari 2010

Vad är en halvhalt?

Bra fråga va? Sitt tyst och tänk först... Kan du svaret? En halv-halt. En parad. Det dressyren bygger på igentligen, kan du göra "riktiga" halvhalter har du kommit långt med din häst.

Svaret på frågan är: Ett kort moment av samling. Då kommer ju genast nästa fråga... Vad är samling? Jo samling är när hästen förlägger vikt på sina bakben, vinklar dess leder och hamnar i "uppförsbacke" hästen blir komprimerad. Samling är SIST i utbildningsskalan. Så innan vi börjar samla hästen skall vi ha fixat: takten, stödet, lösgjordheten, rakriktningen och schvungen... När vi lösgjort hästen (och ryttaren) rakriktat och allt det där skall alltså drivningen gå igenom ryggen och fram till stödet med en "gummibandsliknande" känsla. kan vi koppla ihop våra hjälper och börja med våra halvhalter dvs vår samling.

Det gäller alltså då att koppla framåtdrivande hjälper (skänkel) med förhållande hjälper (hand/vikt). Det vi vill genom våra halvhalter är att få vikten mer på bakbenen och att steget går mer uppåt och mindre framåt. Det svåra är alltså att inte bromsa aktiviteten i bakbenen. För detta krävs timing mellan hjälperna och framförallt en hand som inte backar bakåt utan att hjälperna hänger ihop.

Vi vill UNDVIKA att hästen drar in huvudet och bromsar med sina bakben och hamnar på framdelen(då här inte hästen framfördig ärligt från skänkeln till stödet)... Då har ryttaren varit för seg och bakåtsträvande i sin hand och/eller stört hästens ryggverksamhet. Hästen skall vara FRAMME till bettet (genom ryggen). Till slut kan du göra en halvhalt bara genom att i rätt moment ändra din balans (korsverkan) tillsammans med en framåtdrivande hjälp (underskänkel). Ju mer kontroll vi har på hur vi styr hästen och reglerar takten ju mer kan vi använda oss av det i våra halvhalet och kommer då bort ifrån risken att bromsa hästens bakben i samband med halvhalten. Det som däremot också är farligt är att "sitta emot" hästens rörelse, då kommer hästen att spänna emot ryggen istället och vi får oönskad effekt, använd alltså korsverkan med motta och var lyhörd för hästens respons.

Den bästa sättet att öva sig på tajming och bra halvhalter och att förfina sina hjälper är att vara på volten och göra trav-skritt övergångar och räkna steg.
Börja med tre steg, renodla hjälperna. När du är på volten är det diagonala hjälper som gäller. dvs innerskänkel till yttertygel. Se till (noga)att hästen är ställd och böjd och spårar. Korta ner till två steg, ett steg och sen inget steg=halvhalt= kort moment av samling. Ju snabbare och finare du blir i dina hjälper desto bättre möjligheter har du att samla din häst på rätt sätt. Du driver alltså med innerskänkel in i yttertygel. SUPER effektivt.
Något oklart?? Skriv isåfall så förklarar jag igen!

5 kommentarer:

  1. Hurra, Karolina is back! Äntligen något intressant att läsa igen istället för att jobba... :-)

    SvaraRadera
  2. Hahha! Så snabb du är! allt mitt material är inne i huvudet jag ska bara hitta tid att skriva ned, det är skönt att ha en trogen läsare i allafall!

    SvaraRadera
  3. Oklart?? Nix...men att få till det är en annan sak :o) Tänkte faktiskt på det här med halvhalter för någon dag sedan och kom på att jag faktiskt måste bli mycket bättre på det. Så tack för den inspirerande läsningen!

    // Jenny

    SvaraRadera
  4. hej Jenny! Roligt att höra att du läser!

    SvaraRadera

Bloggintresserade