onsdag 24 februari 2010

skänkelviknings övningar

Jag gillar lösgörande övningar. Skänkelvikning är en fantastiskt bra och lösgörande övning. OM den utförs rätt.Tänk på att den ska leda till något annars gör du fel. Blir hästen spänd istället för lösgjord så är du på fel spår och då måste du fundera på vad som inte fungerar och ta itu med den hjälpen.
Tänk på att sitta i rörelse riktningen. Hästen kommer ju att gå dit du lägger vikten. Extremt logiskt.

En av mina absoluta favvo övningar är skänkelvikning på volten.
Gör så här: börja i skritt, håll ditt voltspår och se till att hästen är ställd. led in bogen med inner tygel- förflytta innerskänkel något bak driv innerbak i sidled upp till yttertygel som förhåller efter behov. Ha hästen så rak du kan, endast svagt inåt ställt. Ytterskänkel lurpassar och används vid behov. VIKTIGT: fokusera på balansen och att du så fort som möjligt ska sluta inverka. Det är så du förklarar för hästen att den gjorde rätt! finlira med hjälperna andas ut och känn. komunicera!
Flytta bara ett par steg sen räta ut igen. Håll stenkoll på voltspåret. Upprepa till hästen förstått och tycker det är enkelt och kul. Om det är svårt kan det hända att din häst har lättare i trav. I annat fall är det bra att i skritt utifrån skänklevikningen gå in i en framdelsvändning -rakställa-ställa om och direkt flytta åt andra hållet. Leka fram och tillbaka, känna att det går lätt enkelt och smidigt och att din häst blir mer och mer rakriktad v-skänkel till höger tygel och h-skänkel till v-tygel. När vi övar i skritt driver vi givetvis växelvis!!!

Sen trav flytta två tre steg HÅLL voltspåret!! tillbaka på volten flytta igen, byt varv ofta. Rid framåt imellanåt och tänk på vad du vill åstakomma med övningen, hästen ska bli bättre , eller hur. Till slut kunna gå i sidled svagt inåt ställd och att du nästan inte vet vilket varv du rider i. DÅ snackar vi!!!

En anna superbra övning med skänkelvikning är lång diagonal och tiometers volter åt fel håll. Tänk på att rakställa -lägga VIKTEN sen vända. Det borde gå att få in tre 8-10 m volter. Detta är en svår övning men om hästen är mellan hjälperna och ryttaren har koll på sina vikthjälper så är den super.
Byt varv ofta!
Lite överkurs är att sedan göra detta med diagonala slutor, dvs lägga in volter åt fel håll. Lite precision och tajming bara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade