onsdag 20 januari 2010

Matnyttiga övningar steg 1 taktövning

Eftersom det efterfrågats lite mer träningstips hör p bloggen så tänker jag dela ut lite mer konkreta tips framöver. Jag tänke ta dem ite i ordning nligt min lag... Utbildnings skalan. På nr 1 har vi ju takten.

Det vi ALLTID måste kontrollera först. Min bästa takt-övning är faktiskt att börja BESTÄMMA äver takten. Dvs du som ryttare ser till att göra aktiva val åt hästen. Lättast gör vi detta i lättridning. (eftersom detta också är i början av passet.) Jag vill i möjligaste mån påverka hästen mest genom min kropp dvs komma bort från hand inverkan (eftersom det lätt stör hästen och skapar spänning).

Bäst är att börja att rida i undertempo, när hästen väntar på din takt och du kan gå fram med handen och göra en uberstreichen /överstrykning utan att hästen ökar tempot driver du den framåt. Du ändrar alltså både tempo och takt. Mycket bra är också att göra denna övning på en hand. Tänk då på att hålla tyglarna (utan kontakt) i ytterhanden. Sen gör man nyanser av detta i traven. Tänk på att visa hästen att så fort den följt dig så följer en eftergift. Denna eftergift kan kan vara en total eftergift på tygeln när hästen väntar (dvs har lytt den minimala tygelhjälpeneller följt sätet) men det kan också vara total eftegift i din kropp. Det samma gäller när vi ökar tempot och ev takten. Vi strävar då efter att ge en så liten skänkelhjälp som möjligt (ökar inverkan tills hästen lytt) för att sedan helt skänkeln ge efter (dvs sluta driva).

På så sätt får vi hästen att följa dig och "leta" efter eftergifter och välbehaget och comfortzonen. Under denna övning är det initialt inte viktigt med formen. Bjudning går före formen!!! Denna takt övning kan man sedan göra flera gången underpasset men då kanske med kontakt med tygel i form och mindre nyanser. Poängen är att ryttaren gör aktiva val av takt för att söka bästa möjliga balans hela tiden. Då måste vi söka upp den...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade