lördag 25 april 2020

Varför går hästarna sönder?

Jag upplever att det idag är galet många trasiga hästar... vad är det som gått så snett? Jag hjälper elever som letar häst och det verkar ju stört omöjligt att få igenom en häst genom en besiktning... När man redan sorterat bort ett gäng som inte sett fräsha ut från början och ett gäng gramanridna...

Antalet halta hästar (eller med annan smärtproblematik) jag stöter på är skrämmande hög. Varför är det så??? Som med många svåra frågor finns det oftast inget enkelt kort och snabbt svar. Jag skulle säga att det är flera faktorer som spelar in, vill jag samla en klarare bild som som vanligt här på bloggen är min subjektiva uppfattning. Jag tror varken folk rider bättre eller sämre nu än för 20-30 år sen.

Avelns riktning i kombination med hästhållningen och hur vi tränar och framförallt hur fort det ska gå för att hästarna snabbt ska bli värda pengar ser jag som de största faktorerna.

Om vi börjar med aveln. Vi får bättre och bättre hästar. (Dock inte i alla avseenden) men hästar som är byggda i uppförsbacke med redan undersatta bakben med ett ofta väldigt vinklat bäcken. Känsliga "Ferraris" Stora luftiga gångarter. Unghästen ser redan ut som en GP häst gjorde förr! Skillnaden på den unga talangfulla hästen och GP hästen för 30 år sen är Gp hästens förmåga till samling kommit av träning och muskler, stabilitet och styrka, schvungen utvecklad genom lösgjordet och utveckling av gångarter. 

Medan unghästen är ett "tomt skal" utan stabilitet med en medfödd shvung. Unghästen ser ut att i princip kunna vara klar för tramp och diverse andra "tyngdlyftningsgrenar" den "gamla hästen" var klar för långt senare i sitt liv....

Den "nya typen av häst" har ofta kort rygg och långa ben. Ett spektakulärt rörelsemönster till det. I många fall veka kotor och överrörliga leder. Känslig rygg. Om vi börjar skapar kombinationen kort rygg-långa ben med mycket rörelse ganska dålig koordination och kroppskontroll för hästen, har den dessutom oturen att ha benen tätt ihop så blir det ännu värre. Med en ryttare på ryggen kan det dock se mycket spektakulärt ut. I många fall har dock hästen så dålig egenbalans att den inte kan löslongeras på en volt i galopp. 

När detta händer får det ofta psykiska konsekvenser för hästen då den är mycket osäker med sin kropp och balans vilket i sin tur är en del i den onda cirkeln. Våra förväntningar på en häst som inte klarar att leverera till det blir ju heller inte så lycklig. Hur kul är det att aldrig leva upp till någons förväntningar och den frustration det skapar...

Träningen
Ännu mer galet blir det när vi ska rida den talangfulla dyra hästen utan koordination och kroppskontroll och låtsas att den är färdig för samling. Kanske växer den dessutom fortfarande... på med i vissa fall graman, el kandar. Med kort hals, sänkt rygg och sprattlande ben springer "cirkushästen" runt och tar emot insagramjublet.... Men underbart blir kort... Kanske klarar de unghästkvalen men många hinner inte fylla sju innan de varit sitt första besök hos veterinären. 

En häst är inte född med ryttare på ryggen, utan ska sakta stärkas för att klara den belastning med en sund hållning där den kan bli stark och hitta balans... 

Men vi börjar allt tidigare med utbildningen... Förr var standard 3 år till 3,5 år när man började skola in den unga hästen! Idag är en häst "efter" om den inte påbörjas redan vid 2,5 år... (min åsikt här är att man givetvis kan börja tidigare om man håller sig på marken och anpassar efter individens utveckling, men att genomsnitts åldern är 0,5-1 år tidigare än förr bör man fundera över).

Dessvärre behöver den nya typen av häst mer och inte mindre av det "rätta". Dvs en ännu skickligare ryttare med bättre balans och följsamhet. Att man sitter lodrätt och aldrig med axlarna bakom höfterna i baklut... Att vi rider lätt och avlastar ryggen länge och lär den okoordinerade hästen att hantera sin kropp i egenbalans. Att hästen rids varierat! Ut på ojämna vägar på olika underlag. För veka kotor blir det väldigt slitsamt för gaffelband att bara gå i "sandlåda"... Bommar, galoppera igenom kroppen i lätt sits. Allt som aktiverar överlinje och bärandesystem. Att ryttaren har förmågan att rakrikta hästen så att den belastar sina fyra ben utan att instället bara bli skevare och skevare.

Hästhållningen...
Den dyra talangfulla hästen kan man knappt släppa i hagen utan att den bryter benen. Den är dessutom för värdefull för att hästägaren ska våga ta risken vilket man i många fall kan förstå (om vi inte ser till det etiska och många lever i tron att det är hästens högsta önskan att vara en fin tävlingshäst som vill bo i ett fint stall...) Hästar är inte människor... de bryr sig inte om prestige.... Det är många väldigt fina och dyra hästar som därför blir dömda till ett liv i isolering. En dyrbar prestations maskin.... 

Faktum är att det faktiskt är så, en häst som har sämre kroppskontroll skadar sig lättare, en häst med överrörliga leder vrickar och fläker sig troligtvis lättare. En häst som är i stress hamnar i fler utsatta potentiellt farliga situationer.... Har den dessutom inte ens fått växa upp i flock och lärt sig det sociala spelet genom att den alltid varit isolerad kan den komma att ha svårt i en flock. En häst som alltid har skydd på benen kommer dessutom bli oförsiktig...

Jag har inte ens tagit upp psyket på dessa känsliga framtidshopp. Men många har mycket nerv, närmre till stress och ett större behov av mental balans som den bäst får genom att de grundläggande behoven uppfylls. Framförallt trygghet från en naturlig flock, mycket tuggtid över dygnet, många timmars utevistelse och möjlighet att själv styra över sin rörelse, kunna dra iväg i galopp osv... Trygghet går före mat för alla flockdjur. Flocken är tryggheten.

Vi tenderar att tro att en dyrbar framavlad dressyrhäst inte längre har hästens grundläggande behov utan är en maskin dyrare än sitt eget värde.... Så vi tar bort flocken för flockdjuret, ibland flykten med ett bett, och stäppen ersätts med en platt sandig liten fyrkant. Statistiken för magsår för våra nya moderna hästar talar också sitt tydliga språk... För att inte tala om kolik som ofta är kopplat till magsår och diet.

VAD SKA VI GÖRA ÅT DETTA???
Det finns inget enkelt svar på ett så stort och utbrett problem men vi kan ju bara göra det vi kan utefter de förutsättningar som finns.

Aveln
Titta noga på hästens exteriör. Benställning och hovar, föredra en långlinjerad häst framför en kort. (inga extremer) Titta på hästens egenbalans. Hur rör den sig när den löslongeras i alla gångarter? Är den lätt att sitta på? Avla inte på tveksamma benställningar, korta ryggar o långa ben... Undvik unga hingstar där man inte vet vad de för vidare ännu så att man har mer hårda fakta att utgå ifrån. Ta emot rådgivning om du avlar. "ett ben i varje hörn" ger bättre balans. Ridbarheten är allt och det faktum att hästen håller längre än unghästtesterna. En rätt utbildad häst som inte har problem i sin kropp är inte "svår" utan söker kontakt och hittar sin balans med och utan ryttare.

Träning
Anpassa träningen efter individen och ta hjälp av tränare och kanske behöver man även ta hjälp med ridningen. Vet-checka din häst regelbundet (bäst att upptäcka saker i tid!). Ha inte för brådis och anpassa efter hästens takt. Varva upp och ner träningen så kommer inte lika tunga bakslag efter en "bra period". Ta hänsyn till hur hästen upplever träningen. Vill den inte bli hämtad i hagen är du troligtvis på fel spår eller den har ont. En positiv träning för både dig och hästen är det som kommer ta er framåt som ett team och inte (slavdrivare/slav). Har du en häst som visar känslor, se det som något positivt! Leta efter en veterinär/tränare/fysio som känns rätt för dig. Rätt team runt är det som gör skillnaden. Som med alla arbeten är folk olika bra på sina jobb, har olika förhållningssätt och filosofier. Tro inte på allt du ser på instagram.... Antal följare är inte detsamma som gedigen kunskap i ett ämne, eller hur man lär ut det. Det läggs knappast ut något på alla de hästar som inte håller.  

Hästhållning
Flock, mycket utevistelse i stora hagar, tuggtid, lugn stallmiljö med rutiner... En positiv atmosfär (läs glada, inkännande människor) Positiv varierad träning... Anpassad foderstat, utprovad utrustning. Bry dig om hur hästen vuxit upp om du ska köpa en ny häst. En häst som gått länge med sin mamma, vuxit upp i flock på kuperad mark är sannolikt mer hållbar.

Jag hoppas för hästarnas (och människornas) skull att vi kan få en vändning på alla dessa skador att vi lyssnar på hästarnas subtila signaler innan det gått för långt och hästen uppvisar hälta. Agera i tid! Det finns inget så jobbigt som att brottas med skador, upprepade veterinärbesök och att slitas mellan hopp och förtvivlan. Tro mig- jag vet.... 

En bild på en fantastisk förebild Uta Gräf med en "happy athlete" till häst.

Uta har en väldigt positiv approach när hon tränar hästar där glädjen spelar en viktig roll. Ridglädjen och hästens glädje.

Hör gärna av er om ni har tankar kring detta! 
Kanske har du brottats med en skadad häst..... Allt gott / Karolina


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade