tisdag 11 oktober 2011

Svar till Susanna, Häst som "sticker " i ökningar

Fråga: Hej! Har en häst som är 14 och går msv. Så fort jag ska göra tempoväxl så försöker han typ sticka. Han är mkt svår att ta tillbaka vilket resulterar i stora hjälper och att han kan slå om bak eftersom han tappar balansen.
Jag pröver mindre sträckor och då går det bättre. Han kan kännas jättefin och i uppförsbacke så länge jag ökar men så fort jag tar tillb honom slänger han sig på min hand...några bra tips?

Hej Susanna! Ja, det är ganska vanligt att lite heta hästar vill "ge sig iväg" i ökningarna. Det är ju skoj! heheh!
Du kan öva bort detta på flera olika sätt. Som du skriver är det bra att öva mindre sträckor. Det handlar ju om att du ska "behålla" kontrollen i varje steg och kunna reglera honom. Och att han ska vara fokuserad på dig hela tiden, kontrollera först och främst att han hela tiden är ställd till galoppsidan. Dvs högerställd i högergalopp. och vice versa.

Öva ökningar längs långsidan och ändra honom hela tiden. Ett bra tips är att räkna språng. Till exempel sex språng fram och sex språng tillbaka. När du känner att han lyssnar tillbaka kan du succesivt lägga in fler språng som du länger honom och göra det på olika linjer, även diagonalen.

HUR du fångar upp honom är av största vikt. Det är otroligt viktigt att han får eftergift när han kommer tillbaka och att han hela tiden är eftergiven i innersidan så att du till och med samtidigt som du fångar upp honom kan ge efter på innertygeln. Ibland kan det behövas lite tryck från din vad (under knät) (aktivera inner bak) Innnersänkel till yttertygel" som snabbt ger efter så snart han svarar.

Din tajming är helt avgörande med dina hjälper. Det är alltså superviktigt att du "förstorar upp" eftergiften så att den dominerar i hästens värld. Överdriv berömmet när han lyssnar på dig så han känner sig duktig. Tjoa och tjimma när han bara tänker att lyssna på dig. Visa honom att det är DÅ han är duktig! Se framför dig hur han följer dig och hur du får göra precis den upptagning du tänkt dig. Ett annat tips är också att du ofta rider diagonalen utan att öka. Så att han inte tar egna initiativ. Men i stort handlar det om komunikationen med din häst och galopparbetets kvalitét att han är rakriktad och eftergiven till galoppsidan och att du sitter i galoppsidan. Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade