måndag 31 oktober 2011

Skolor-öppna

Fick lite förfrågan för ett tag sedan att reda ut det här med skolorna. Till att börja med kan jag säga att skolor hör till samlande övningar om de utförs riktigt. Sen kan man diskutera hur pass samlande exempelvis hur samlande en svag öppna är... är det mer som "bogen in" kan det ju snarare ha en lösgörande effekt. Att det kallas "Öppna" är ganska naturligt, man öppnar en volt.

Men öppnor och slutor med korrekt böjning och tvärning är alltså samlande. Det betyder att innan man börjar med skolor skall hästen vara uppvärmd och lösgjord.

Hjälpgivningen för öppna är i stort sätt samma som hjälpgivningen för en volt. Hästen skall vara inåtställd  och böjd i längdaxeln. Ryttaren skall ha känslan av att kunna ge efter på innertygeln och hästen skall då vara "kvar" i ställning.  Innerskänkel inverkar på innerbak ben, innertygel ställer och leder vid behov/ ger efter och placerar bogen innanför spåret. Yttertygel reglerar ställningen och förhåller vid behov och visar vägen, ytterskänkel har en otroligt viktig uppgift då den inverkar på ytterbak som ska orka skjuta på framåt. Skänklarna har den viktigaste uppgiften! Hålla ordning på bakdelen i öppnan. Bägge bakben ska röra sig rakt framåt- inner bakben vinklas pga av böjningen och att hästens vikt hamnar där. (det är därför det är en samlande rörelse!)

 
Till vänster kan ni se öppna sett uppifrån. Som ni ser är hästen böjd som efter en volt och hjälpgivningen verkar på samma sätt.
Den enda skillnaden är ju att hästen skall gå längs med spåret. Då skall ryttaren kunna visa vägen med vikt och framförallt yttertygel som visar vägen vid behov. Det absolut viktigaste är att hitta takt, balans och flyt. Det är också extremt viktigt att själv sitta i balans. Inner sittben skall belastas mer men samtidigt skall du också vara på väg rakt fram. Blicken mot målet!

Korrekt böjning är A och O i öppnan. För att kontrollera den är det ett bra tips att gå in i volter  och kontrollera böjningen och att hästen är eftergiven i innersidan. Var noga med att hela tiden behålla samma takt och balans genom öppnan och volterna.


Öppna längs spåret.
I öppnan skall hästen röra sig på tre spår. Där inner bak och ytter fram rör sig på samma spår. Inner bak får alltså träda in under kroppen och bära vikt.

Där av den samlande effekten. En förutsättning för att kunna utföra en korrekt öppna är att hästen först är lösgjord. Eftergiven i innersidan och eftergiven i ryggen med ett utvecklat påskjut.

Man kan variera och använda sig av öppnan på flera olika sätt. Det vanligaste är att rida den längs spåret, men mycket bra är att rida öppnan innanför spåret, på medellinjen eller kvartslinjen.

Man kan med fördel rida svaga öppnor och variera böjningen, göra tempoväxlingar eller övergångar exempelvis mellan skritt och trav. Bra är också att kunna ändra hästens form i öppnan. Kan du bestämma att rida hästen "rundare" utan att förlora takt och balans är det ett mycket bra kvitto! Ju mer du kan reglera hästen ju bättre.

Nöt inte för länge bara. Var uppmärksam på hästens signaler när du rider samlande övningar!

3 kommentarer:

  1. Hej! Vad bra och fin blogg du har! Jag skulle bli jätteglad om du ville titta in på min: http://hannasstallcentrum.devote.se/

    SvaraRadera
  2. Hej!! Jag hittade precis till din blogg och jag måste säga att den är hur bra som helst- så mycket bra tios och enkelt att förstå :)) det blir helt klart att börja följa! :))

    SvaraRadera

Bloggintresserade