tisdag 22 juni 2010

Köp en ny!

Det finns ju ett aber med den här sporten. Den har fyra ben och FÖRSTÖR för oss. Vi som är födda GP ryttare hela bunten. Gudsgåva till ridsporten. du, jag och alla andra. Hade man bara haft en sådan där flashig rörlig häst då, eller den där hästen som seglar över vad som helst och aldrig river eller stannar dåååå. mmm. Då hade minsann jag också haft en chans. Då hade jag också kunnat rida Grand Prix. Det ser ju så lätt ut. Men då kan man ju så fiffigt sälja sin gamla dåliga häst och köpa en ny! Så bra! För det är ju så bäst häst vinner... det vet ju alla. ELLER???????????????????

Är det verkligen så? Är det ok att köpa och sälja hästar som de vore maskiner? Jag kan hålla med om att alla hästar inte är gjorda för att gå GP dressyr eller hoppning. Men jag är ännu mer säker på att inte alla ryttare heller har den kapaciteten. SÄRSKILLT de som inte insett att det handlar om RIDKONST, ridlära. Det är ingen som påstått att det är enkelt. De som inte har någon självkritik eller viljan att ständigt förbättra sin egen ridning. Är du en av dom som tycker att det är orättvist att vissa har rörliga hästar- Ja livet är orättvist. Men det är just den inställningen som inte tar dig någonstans. Det är knappast din det är fel på.

Men om vi ska se till verkligheten är det många i toppen som faktiskt inte är födda med silversked i munnen. Men som har varit talanger, arbetat sig fram, varit målinriktade och otroligt skickliga efter att ha suttit på otroligt många hästar, och har otroligt många timmar i sadeln med kvalificerad träning!! De har under åratal lärt sig konsten och sin ödmjukhet.

Jag är fullkomligt allergisk mot när folk skyller ifrån sig, är det inte hästen så är det tränaren, materialfel, och gud vet vad. Sen är det ju hela skadebiten. Visst kan man ha otur, idrottsmän kan ju få skador, och många hästar har det ena med det tredje, vissa grejer är medfött osv. Men när man ser hur ryttarna "förbrukar" hästar för att vi har så Jääävla bråttom så blir jag förbannad. Kan vi inte stanna upp och njuta vårt fantastiska hästliv? Kan vi inte börja respektera hästarna som de individer de är och uppmärksamma deras behov? Kan vi sluta och döva den dåliga självkänslan genom att köpa en NY flashig unghäst som ska förverkliga våra drömmar?

Nej någon häst kommer inte kunna förverkliga dina drömmar, det måste du göra själv. Om du har insett det så har du kommit långt! Därmed menar jag inte att det inte är ok att någonsin sälja sin häst, utan är endast kritisk till den allmänna uppfattningen om att hästen gör jobbet och inte ryttaren. Inlägget riktar sig INTE till någon specifik person.

1 kommentar:

Bloggintresserade