torsdag 29 september 2011

true, true...

Barbacka lek och tankar om gas & broms

Idag red jag barbackapass på Wille. Underbart! Det bästa är att jag alltid är nöjd efteråt, det har ju med att jag sänker kraven och ridningen blir prestigelös. Att man inte rider på "riktigt".
Wille tycker det är skönt att slippa sadeln och jag tycker man får en härlig känsla att känna vad som händer i kroppen. Det ömsesidiga förtroendet blir man ytterst medveten om. Det är najs!

Jag var i Stockholm ett par dagar med jobbet, sen när jag kom hem vart det kel som bara den, jag inbillar mig att jag var saknad. Han är en riktig gris min häst. kel kel kel. Hade han kunnat sitta i knät hade han gärna gjort det.

Nåväl, dagens träning var fokus på lösgjordhet men även lite kvickhet och förfining av hjälperna. Jag försökte arbeta målmedvetet med vikten för att kunna vara så fin som möjligt i hjälperna.

Övergångar trav -skrittsteg -trav. ( med -poff iväg effekt av en lätt skänkel och övergång med ett förhållande tajmat säte) skänkelvikning på volt 3 steg rak tre steg osv. Skänkelvikning med 10 m volter åt "fel" håll på diagonalen. Sen gick jag vidare och "lekte" med skolor (tempoväxlingar och variationer), enkla byten.
Sen of course min favvo övning på Wille med sex steg fram sex tillbaka.

Fick mig att fundera mer över gasen och bromsen. Hur ofta det krockar och hästarna inte förstår.
Kom och tänka på när man kör bil. Är det bra för bilen när man gasar och bromsar samtidigt?
-nej... det är det inte för hästen heller. Den blir oftast mest förvirrad. Vi har väl alla sett någon dra och sparka samtidigt. hua.
Det är därför vi ryttare ständigt måste öva upp vår teknik, snabbhet och känsla. Så vi inte ger hästarna en massa dubbla signaler! Handen ska ju "förvalta drivningen". Förstår man vad jag menar då? Jag menar man kan ju inte gapa SPRING! och samtidigt gapa STANNA! Man ju inte heller tjata; spring, typ , elle aa spring, elle typ stanna elle aa typ. Är ni med? hehe...

Ett målmedvetet beslut från magen och bilder på näthinnan så blir man tydlig i sitt språk (det gäller förövrigt allt ledarskap!

söndag 25 september 2011

Läsarfråga! Överbyggd pigg häst:-)

Hej!

Först och främst tusen tack för en otroligt bra, välskriven och intressant blogg! Jag har tidigare skrivit en fråga till dig och jag är givetvis OERHÖRT tacksam för ditt engagemang och den kunskap du delar med dig!
-Tack!

Jag har full förståelse för om du inte orkar, vill, har tid eller vad som helst - ta dig an denna fråga.
-Jo jag vill ha frågor!!

Det är nämligen så att jag äger en sjuårig valack som är underbar på alla sätt och vis. Det är en väldigt arbetssam gosse som alltid gör sitt bästa. Men som alla hästar har han också sina svagheter, hans svaghet är att han gärna rusar iväg (ligger på lite för mycket i handen) och på detta sätt släpper bakbenen och undviker att lägga vikt bak.

-Ja, hans exteriör gör att han har svårare att bära sin egen kropp och en ryttare i balans! Men det är mycket vanligt bland svenska hästar med lite kortare framben och i det flesta fall kan det gå riktigt bra ändå. Men man får vara noga i ridningen att försöka visa hästen hur den ska bära sig. En häst som inte är i balans kommer antingen ligga på (som du beskriver) eller också bromsa, knäppa av eller kombinationer av detta. Mitt allra bästa tips är att du skall ägna dig åt att hitta balansen. Du måste börja med dig själv för att sedan kunna visa hästen rätt balans.
Du skall helt enkelt gå igenom utbildningsskalan innan du tänker på att samla honom.
Först har vi takten. Här ska du lägga energi. Detta är din största utmaning. Det går ut på att du ska bestämma vilken takt och tempo han ska hålla. Skilj på begreppen. Har du en "symaskin" måste du med din takt rida långsammare så att han väntar på dig. När han väntar driver du honom framåt. Erbjud ett fölsjsamt stöd i munnen. Bry dig inte så mycket var huvudet är. Undvik att vara flackig eller stora eftergifter. Ha istället en följsam lugn och trygg hand. När han väntar på dig ger du efter genom att slappna av. Känn hur all spänning rinner av dig. Andas ut.

Sen driver du lugnt honom framåt medan du fortsätter att bestämma en lugn takt. Rid gärna lite innanför spåret för att kontrollera att du får en jämn kontakt på båda tyglar och att du kan rida honom rak. Lyssnar han inte utan fortsätter rusa, så bryter du av och ger efter så snart han bryter av. Visa honom att han ska söka eftergiften (din avspänning).



Han är överbyggd och har naturligtvis svårt för att komma in under sig bak. Så länge han får "sprätta" på med sina framben går det bra, men när jag ska begära lite samling tar bensinen slut och han blir plötsligt "okänslig" (det är givetvis jobbigt för honom).

Som du beskriver honom är han inte färdig för samling ännu. Du måste först kunna få honom att följa dig och din kropp (takten och tempot du bestämt), sen ska han lösgöras, rakriktas och SEN kan man samla. Så när han förstått hur han ska reda ur sin kropp, så kommer du i ett senare skede kunna samla honom.
Försök att rida mer utifrån din kropp och mindre med "handbromsen". Tänk balans i allt du gör och hur du ska göra det enkelt för honom istället för svårt, är du med? Dvs rusar han, försök få honom att förstå att din väg är mest bekväm, rid stora linjer istället för skarpa svängar. Hitta lugn, balans och en fin ridning med avspänning.


Jag försöker att i korta sekvenser få honom att sätta sig; men har i ärlighetens namn svårt att veta exakt hur jag ska göra. Vilken enormt stor fråga; men kanske har du något matnyttigt tips att ge mig hur man på bästa sätt arbetar vidare med en sådan häst?

Det är en stor missuppfattning som råder att man ska arbeta så mycket med samling utan att löst de första bitarna i utbildningsskalan... Då blir det pankaka... Jag förstår att du tycker det är svårt att veta hur du ska göra och det är säkert någon tränare som gett dig rådet att han ska "sätta sig". Tänk istället att han ska röra sig i balans med ren takt i alla gångarterna. Du är hans lärare och ska på ett så pedagogiskt vis som möjligt förklara för honom vad som är "rätt" genom att varje gång han förstår dig bekräfta honom med en eftergift genom hela kroppen.

Övergångar är A och O när du förklarar att han ska vänta på dig. Börja med skritt trav. Få de så fina som möjligt. Rid på stora linjer. Se över din sits. Sitter du i avspänd balans? Hur är din handställning? Är armarna avspända och handleden flexibel med stängda händer?

En bra övning är också att trava runt fyrkanten med bägge tyglar i ytterhanden. Känn att du står med ett jämnt tryck i bägge stigbyglar och res dig rakt upp. Bestäm takten med din lättridning. :-)

Då slutar man störa hästens mun och rider istället med kroppen!

Stort lycka till! Fråga gärna mer om jag ska utveckla något, och berätta gärna hur det gick!!!
PS, kolla utrustningen också så inte sadeln trycker på bogarna, slår i ryggen eller liknande, det ser jag allt för ofta!

torsdag 1 september 2011

Bundeschampionat!

http://www.clipmyhorse.de/en/live/channel/2/dkb-bundeschampionatecompetition-20-dressurpferde-klm-6j--finalqualifikation/

Bloggintresserade