fredag 2 oktober 2020

Stress

När vi rider och handskas med hästen har vi alltid faktorn stress att hantera och eliminera. Jag brukar tänka på det som en skala, lägst på skalan har vi så låg energi-nivå som sömn, och högst på skalan är total panik kaos/fly för livet. 

Men vi har en faktor till: positiv energi eller negativ stress. Ordet stress är ett negativ laddat ord men jag skulle vilja säga att vi också kan tala om positiv stress/energi. Stress/hög energi i sig behöver inte vara skadligt- om den är kortvarig och en sk. positiv stress skapad av egen motivation. Det gäller ju både människor och djur (men här pratar jag häst). Stress ligger nära till hands för ett flyktdjur för överlevnad.

När vi ska prestera behöver vi ett visst mått av stress/förhöjd energinivå. Hästen kan tex inte hoppa en bana med höga hinder och såsa runt på en låg energinivå. Den kan heller inte gör någon annan kraftansträngning utan hög energi/stress. Frågan är vilken typ av förhöjd energinivå hästen har, negativ eller positiv stress/energi?

Det som är skadligt däremot är den negativa stressen i träningen vilket sannolikt kommer bidra till ett sämre allmäntillstånd och att fastna i en hög stressnivå som normaltillstånd. Jämför en människa som mår dåligt i sin arbetsmiljö, det kan vara svårt må kasst på jobbet men sen vara i en stabil mental balans övrig tid. De faktorer som ofta påverkar människor och stress i arbetsmiljö är känslan av maktlöshet när man inte känner att man kan påverka sin situation, arbetsmiljön och relationer och styre av en organisation. 

Med detta sagt menar jag inte att människor och hästar fungerar på samma sätt. MEN jag är övertygad om att människor och djur kan känna en positiv förhöjd energinivå (som föder mer energi) och negativ stress som i förlängningen blir skadlig.

Vad är det då som skapar den negativa stressen? Ett kort svar är att hästen inte känner sig trygg- det som är absolut viktigast för hästen, det som kommer före föda bland hästens prioriteringar. Det kan vara en rädsla för sin ryttare, det kan vara smärta, den kan vara en känsla av hjälplöshet. Vanliga konsekvenser av en häst i mental och fysisk obalans är, utåtagerande beteende, magsår, hältor, svårt att sätta muskler, apati, vill inte bli fångad i hage, obalanserat musklad, spänd muskeltonus. 

Det är naturligtvis inte bara hur hästen används som skapar stress/positiv energi utan även i hur stor utsträckning hästen får utöva naturliga beteenden. (social stimulans, tuggtid, utevistelse naturlig rörelse osv)

Negativ stress under ridning: Stark i handen / släpper bettet / överdrivet skev/ öron bakåtvända / stirrig blick / smärtansikte / uppspända näsborrar / blir flåsig av lite ansträngning / svår att sitta på / svårt att skritta avspänt / piskar med svans / torr mun / överdriven salivering / klappar tänder/ gapar/ överdriven svettning / brist på bjudning/ stress-spring osv.

Hur skapas en positiv energi? 

Genom att hästen är smärtfri, genom träningsmetoder som inte stänger dörren, där hästen blir stark och använder sin kropp på ett naturligt sätt så att den ökar sitt självförtroende. En balanserad ryttare. Hästens känslor beaktas. Hästen känner att den får göra fel men ges möjlighet att göra "rätt" och den förstår och känner sig delaktig. Hästen tycker att arbetet är givande fysiskt och psykiskt. Hästen känner sig uppskattad utan krav på prestation. Hästens liv i övrigt som nämndes ovan.

Hur går era tankar? Vad är etisk träning av en annan varelse? Vilket ansvar har vi att hästen mår bra psykiskt som fysiskt?

Trevlig helg / Karolina



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade