onsdag 14 oktober 2020

Drivkraft för prestation

Som jag ser det kan man styras av en positiv drivkraft eller en negativ. En positiv drivkraft känns just positiv och föder energi, en känsla av eufori. En negativ drivkraft är vanligtvis rädsla, rädsla för att misslyckas, rädsla för någon/något, någons kravbild, eller kanske ens egen högt ställda förväntningar.

Det kan därför vara bra att ta en närmare titt på sigsjälv. Vad föder min positiva drivkraft? Vad ger mening? Är det andras uppskattning? Är det pengar och berömmelse? I isåfall varför? Är det en rädsla av att inte duga. Varför är andras uppskattning isåfall så viktig? Eller är den där känslan när allt bara stämmer i sadeln. Eller den fördjupade relationen och ordlösa kommunikationen?

När man ger sig in i ett samspel med en annan varelse, kan det vara bra att "checka" your motives.. som jag tycker är ett bra uttryck. Har jag inställningen att hästen ska förstå mig och "lyda" eller är det jag (som är i maktposition) som har ett ansvar att göra mitt yttersta för att förstå den andra individen som inte tänker eller fungerar som jag men ändå har ett rikt känsloliv? 

Som hästägare är det inte lite vi behöver förstå.... Vi har ett ansvar att ge hästen ett bra liv, att tolka tecken på obehag/smärta, att tolka hästens mående, är den glad eller avstängd?... Vi ska kunna förstå hur vi kan träna hästen biomekaniskt så att hästen mår bra rent fysiskt, vi ska kunna tolka när vi kan trappa upp, trappa ner, när det är dags för paus, variera eller öka träningsdos. Allt det där. Det kan vara svårt! 

Men vi behöver göra vårt yttersta, dvs när vi har rätt intention, vill jag påstå att hästen känner det. Att hitta rätt stöd runt ikring som pushar i rätt rikting, som leder till mer insikt och förståelse på alla plan. Man måste inte vara världsmästare i sadeln. Men man behöver försöka utvecklas och se till helheten. 

Jag har sett ekipage helt förändras när intentionen ändrats! När vi tar bort prestation och ego. Med det sagt behöver det inte betyda att man inte tävlar utan att man har rätt fokus som skapar rätt känslor, rätt energinivå, rätt skärpa. Att ha mål och tävla kan vara något positivt, så länge det inte är på någons bekostnad utan just leder till utveckling. Det viktiga är just att fråga sig för vems skull och varför, och ha rätsida på det där.

När hästen inte springer framåt för att den vill undvika skänkeln utan för att det är härligt att röra sig framåt. När hästen inte bromsar för att slippa ett smärtande tryck i munnen utan för att den följer sin ryttare tillbaka. När häst och ryttare växer tillsammans och smälter ihop. När det är en glädje och eufori som delas. Mer energi föds. Kvalité kommer som ett brev på posten. 

Att styras av rädslor genom livet eller det som ger mening, utveckling, förståelse, självinsikt och kärlek. Så vilken väg din häst behövt gå för den blågula rosetten spelar roll. Det spelar roll för dig och för hästen. 

Så positiv drivkraft- vad krävs för att hitta ett magiskt samspel med din häst? Fortsätt i rätt riktning!

<3 Karolina

fredag 2 oktober 2020

Stress

När vi rider och handskas med hästen har vi alltid faktorn stress att hantera och eliminera. Jag brukar tänka på det som en skala, lägst på skalan har vi så låg energi-nivå som sömn, och högst på skalan är total panik kaos/fly för livet. 

Men vi har en faktor till: positiv energi eller negativ stress. Ordet stress är ett negativ laddat ord men jag skulle vilja säga att vi också kan tala om positiv stress/energi. Stress/hög energi i sig behöver inte vara skadligt- om den är kortvarig och en sk. positiv stress skapad av egen motivation. Det gäller ju både människor och djur (men här pratar jag häst). Stress ligger nära till hands för ett flyktdjur för överlevnad.

När vi ska prestera behöver vi ett visst mått av stress/förhöjd energinivå. Hästen kan tex inte hoppa en bana med höga hinder och såsa runt på en låg energinivå. Den kan heller inte gör någon annan kraftansträngning utan hög energi/stress. Frågan är vilken typ av förhöjd energinivå hästen har, negativ eller positiv stress/energi?

Det som är skadligt däremot är den negativa stressen i träningen vilket sannolikt kommer bidra till ett sämre allmäntillstånd och att fastna i en hög stressnivå som normaltillstånd. Jämför en människa som mår dåligt i sin arbetsmiljö, det kan vara svårt må kasst på jobbet men sen vara i en stabil mental balans övrig tid. De faktorer som ofta påverkar människor och stress i arbetsmiljö är känslan av maktlöshet när man inte känner att man kan påverka sin situation, arbetsmiljön och relationer och styre av en organisation. 

Med detta sagt menar jag inte att människor och hästar fungerar på samma sätt. MEN jag är övertygad om att människor och djur kan känna en positiv förhöjd energinivå (som föder mer energi) och negativ stress som i förlängningen blir skadlig.

Vad är det då som skapar den negativa stressen? Ett kort svar är att hästen inte känner sig trygg- det som är absolut viktigast för hästen, det som kommer före föda bland hästens prioriteringar. Det kan vara en rädsla för sin ryttare, det kan vara smärta, den kan vara en känsla av hjälplöshet. Vanliga konsekvenser av en häst i mental och fysisk obalans är, utåtagerande beteende, magsår, hältor, svårt att sätta muskler, apati, vill inte bli fångad i hage, obalanserat musklad, spänd muskeltonus. 

Det är naturligtvis inte bara hur hästen används som skapar stress/positiv energi utan även i hur stor utsträckning hästen får utöva naturliga beteenden. (social stimulans, tuggtid, utevistelse naturlig rörelse osv)

Negativ stress under ridning: Stark i handen / släpper bettet / överdrivet skev/ öron bakåtvända / stirrig blick / smärtansikte / uppspända näsborrar / blir flåsig av lite ansträngning / svår att sitta på / svårt att skritta avspänt / piskar med svans / torr mun / överdriven salivering / klappar tänder/ gapar/ överdriven svettning / brist på bjudning/ stress-spring osv.

Hur skapas en positiv energi? 

Genom att hästen är smärtfri, genom träningsmetoder som inte stänger dörren, där hästen blir stark och använder sin kropp på ett naturligt sätt så att den ökar sitt självförtroende. En balanserad ryttare. Hästens känslor beaktas. Hästen känner att den får göra fel men ges möjlighet att göra "rätt" och den förstår och känner sig delaktig. Hästen tycker att arbetet är givande fysiskt och psykiskt. Hästen känner sig uppskattad utan krav på prestation. Hästens liv i övrigt som nämndes ovan.

Hur går era tankar? Vad är etisk träning av en annan varelse? Vilket ansvar har vi att hästen mår bra psykiskt som fysiskt?

Trevlig helg / Karolina



Bloggintresserade