söndag 29 maj 2011

Svar till Emma

Hej! Jättebra blogg måste jag säga. Jag har ett problem med min häst som jag försöker få itu med men jag vet inte hur jag ska göra. Han går gärna i en väldigt öppen form men huvudet väldigt högt och har väldigt svårt att bli avslappnad med eftergift på tygeln. Har försökt med mycket övergångar och tempoväxlingar men det känns som att ingenting hjälper. Vet inte vad jag ska göra för att få en stadig bra form? Mvh Emma

Hej Emma!
Att rida en häst "på tygeln" kräver att hästen förtroendefullt söker ryttarens stöd. Då måste hästen också förstå att det är det trevligast att söka ryttarens hand.

Just nu låter det som din häst vill försvara sig mot din hand. Det kan också vara så att hästen (om den gått så här länge) bildat muskler på fel ställen vilket innebär att det är ännu svårare för hästen att gå i form. Då kan det vara en idé att låta någon skicklig ryttare (din tränare kanske) att visa hästen att det är trevligast att gå i form, så blir det lättare för dig sen.

Det du i första hand skall fokusera på är att du själv sitter i balans avspänd. Ditt mål skall i första hand vara att din häst är avspänd när du rider på den och att du kan gasa, bromsa och vända på ett enkelt avspänt sätt. Detta kan du öva genom att rida på en hand, tex. ta båda tyglarna i ytterhanden och rida lätt runt fyrkanten och bara hitta en bra avspänd takt så att hästen börjar följa ditt säte. Om du märker att hästen trivs med detta kommer det vara tydligt att den försöker undiva din hand och försvara sig mot den.

Det är viktigt att förstå att när hästen går på tygeln och "ger efter" ska den söka ryttarens hand och ryttarens ska erbjuda ett följsamt sviktande stöd. Ju mer hästen spänner av, ju mer söker den sig framåt nedåt. En "glappig kontakt" upplever hästen som oerhört obehaglig. Därför är det otroligt viktigt att ryttaren har korrekt handställning och följsamma armar som gummiband!!! För att ryttaren skall kunna erbjuda detta måste hon/ han ha en balanserad lodrät sits. Så att armar och händer kan arbeta oberoende av ryttarens kropp. Händerna skall "tänka" framåt mot hästens mun utan att glappa.

Öva med en kompis, låt kompisen hålla i en tygelände och vara hästens mun. Du håller som vanligt i tyglarna. Låt kompisen dra långsamt framåt och tillbaka (precis som hästens huvud rör sig framåt i varje steg) Öva att hålla jämn kontakt hela tiden så att kompisen känner samma sak i sin hand som du känner. Byt sedan och känn hur det är att vara häst-mun. Testa mjuka ledande tygeltag (med stöd) som ger efter i slutet och jämför med bryska tygeltag som går bakåt. Testa mjuka rörliga handleder med stäng hand (stöd hela tiden) mot kulllaggda händer och spända hårda tag. Testa också glappig kontakt med spända armar och känn hur obehagligt det är!

Så det finns inte riktigt något enkelt svar på din fråga mer än att du ska försöka att förstå varför din häst försvarar sig och blir stressad av tygelkontakt. Hästen lär sig snabbt vad som är bekvämt och var den får eftergift. Många tror att hästen går på tygeln när den kröker på nacken.... det behöver inte vara fallet!!! Det kan likaväl vara "falsk eftergift" när hästen här också vill "slippa" ryttarens hand och komma undan stödet. Hästen skall alltså få bekräftelse / beröm varje gång den söker och är i stödet. Då bekräftar du hästen genom att spänna av och känna att dina armar är helt avspända och "tänker mot munnen".

Ett annat tips är att titta på massa u-tube klipp på hur riktigt skickliga ryttare rider! Så försöker man bara apa efter sen! Lycka till! Ps fråga gärna igen om något var oklart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade