söndag 29 maj 2011

Lägg upp träningen med en plan!

Det här tror jag skrivit tidigare men känner att jag kan ta upp det igen för att det är så viktigt. Det finns vissa fakta man bör känna till när man håller på med ridsport. Anledningen att jag tjatar om detta är att jag vet att väldigt många inte förstått detta basala om att mna först måste syresätta en muskel för att den ska kunna arbeta.:-) Jag hoppas många läser detta och tycker det är det mest självklara i världen. Om inte kanske får en ny "regel" att förhålla sig till för varje pass!

Så här bör ett normalt ridpass se ut på en häst på Lätt A till Grand Prix.

-skritt 10 min
-lösgörande uppvärmning 15-20 min
-rakriktande/samlande arbete 10-30 min (med skrittpauser och lösgörande efter behov)
-nervarvning trav +skritt 10-15 min

(givetvis kan minuterna variera lite med undantag för de två första punkterna, eller punkt två kan ju förlängas vid behov.)


Så här bör ett normalt ridpass se ut på häst utbildad tom Lätt B (tiden varierar med ålder/ träningsupplägg osv)

-skritt 10 min (ev utan ryttare)
-lösgörande uppvärmning 15-20 min
(-lösgörande & rakriktande arbete 10-15 min.)
-skritt 10 min (ev utan ryttare)

Det jag vill förmedla här är att oavsett nivå så ska hästen alltid värmas upp och lösgöras först! Det tar Ca 20 min för hästen att få blodgenomströmning i alla muskler. Det kan med äldre hästar ta längre tid.

Det finns inget som får mig att må så illa som när ryttare tar sina hästar och det föörsta de gör är att sitta ner på deras kalla ryggar och samla hästarna utan att först värma upp och lösgöra. USH! För att kunna lägga upp ett ridpass och kunna bygga upp hästen långsiktigt och skonsamt måste man kunna skilja på vad som är lösgörande och vad som är samlande.Och man måste kunna lätta med rumpan från sadeln!

Sen kan man anpassa efter vilken typ av häst man har osv, men ta för vana att ALLTID rida lätt och gärna stå upp i galoppen i den lösgörande fasen. Gör det ENKELT!
Hoppa upp på din kompis(hästen) och var GLAD! Hästen kommer få en helt annan inställning till arbete!

Att "samla" en häst som inte är lösgjort är smärtsamt. Det är som att vi skulle gå till gymmet helt kalla och köra bänkpress på en orimlig vikt. Under lösgörande övningar här på bloggen kan ni läsa vad man kan pyssla med under uppvärmningen. Lägg sen till att gyminstruktören blir förbannad för att du är för svag- "Du ska ju kunna det här".


Följande övningar är samlande och övas efter det lösgörande arbetet:

-alla former av skolor (bogen in kan vara lösgörande)
-galopp-skritt övergångar (extremt samlande)
-enkla byten
-piruetter
-kraftiga tempoväxlingar
-passage
-piaff

Svar till Emma

Hej! Jättebra blogg måste jag säga. Jag har ett problem med min häst som jag försöker få itu med men jag vet inte hur jag ska göra. Han går gärna i en väldigt öppen form men huvudet väldigt högt och har väldigt svårt att bli avslappnad med eftergift på tygeln. Har försökt med mycket övergångar och tempoväxlingar men det känns som att ingenting hjälper. Vet inte vad jag ska göra för att få en stadig bra form? Mvh Emma

Hej Emma!
Att rida en häst "på tygeln" kräver att hästen förtroendefullt söker ryttarens stöd. Då måste hästen också förstå att det är det trevligast att söka ryttarens hand.

Just nu låter det som din häst vill försvara sig mot din hand. Det kan också vara så att hästen (om den gått så här länge) bildat muskler på fel ställen vilket innebär att det är ännu svårare för hästen att gå i form. Då kan det vara en idé att låta någon skicklig ryttare (din tränare kanske) att visa hästen att det är trevligast att gå i form, så blir det lättare för dig sen.

Det du i första hand skall fokusera på är att du själv sitter i balans avspänd. Ditt mål skall i första hand vara att din häst är avspänd när du rider på den och att du kan gasa, bromsa och vända på ett enkelt avspänt sätt. Detta kan du öva genom att rida på en hand, tex. ta båda tyglarna i ytterhanden och rida lätt runt fyrkanten och bara hitta en bra avspänd takt så att hästen börjar följa ditt säte. Om du märker att hästen trivs med detta kommer det vara tydligt att den försöker undiva din hand och försvara sig mot den.

Det är viktigt att förstå att när hästen går på tygeln och "ger efter" ska den söka ryttarens hand och ryttarens ska erbjuda ett följsamt sviktande stöd. Ju mer hästen spänner av, ju mer söker den sig framåt nedåt. En "glappig kontakt" upplever hästen som oerhört obehaglig. Därför är det otroligt viktigt att ryttaren har korrekt handställning och följsamma armar som gummiband!!! För att ryttaren skall kunna erbjuda detta måste hon/ han ha en balanserad lodrät sits. Så att armar och händer kan arbeta oberoende av ryttarens kropp. Händerna skall "tänka" framåt mot hästens mun utan att glappa.

Öva med en kompis, låt kompisen hålla i en tygelände och vara hästens mun. Du håller som vanligt i tyglarna. Låt kompisen dra långsamt framåt och tillbaka (precis som hästens huvud rör sig framåt i varje steg) Öva att hålla jämn kontakt hela tiden så att kompisen känner samma sak i sin hand som du känner. Byt sedan och känn hur det är att vara häst-mun. Testa mjuka ledande tygeltag (med stöd) som ger efter i slutet och jämför med bryska tygeltag som går bakåt. Testa mjuka rörliga handleder med stäng hand (stöd hela tiden) mot kulllaggda händer och spända hårda tag. Testa också glappig kontakt med spända armar och känn hur obehagligt det är!

Så det finns inte riktigt något enkelt svar på din fråga mer än att du ska försöka att förstå varför din häst försvarar sig och blir stressad av tygelkontakt. Hästen lär sig snabbt vad som är bekvämt och var den får eftergift. Många tror att hästen går på tygeln när den kröker på nacken.... det behöver inte vara fallet!!! Det kan likaväl vara "falsk eftergift" när hästen här också vill "slippa" ryttarens hand och komma undan stödet. Hästen skall alltså få bekräftelse / beröm varje gång den söker och är i stödet. Då bekräftar du hästen genom att spänna av och känna att dina armar är helt avspända och "tänker mot munnen".

Ett annat tips är att titta på massa u-tube klipp på hur riktigt skickliga ryttare rider! Så försöker man bara apa efter sen! Lycka till! Ps fråga gärna igen om något var oklart!

lördag 28 maj 2011

Svar till Linn!

FRÅGA:Hej har en fråga och hoppas du kan svara!
Jag har en envis vallack som är lat men gillar att springa fort. Han är väldigt stark i munnen då han gått på ridskola och jag börjar få ordning på honom i traven, med skänkel vikning osv. Men galoppen i ena varvet så springer han ifrån arbetet och vill inte jobba. Tar upp huvudet pch lyssnar inte alls på mig. Jag är en ganska liten tjej så jag orkar inte rida honom när han gär så. Jobbar mycket mer övergångar osv. Kom och tänka på om de kanske vore smart med att tömköra så jag jobbar med honom från marken.
tycker du verkar så duktig så jag ber dig om tips :)

SVAR: Hej Linn!
Jag ska försöka svara här hur du kan tänka. Jag är ganska grundlig eftersom jag inte sett er, så du får skippa det som är för mycket;-) Du tänker helt rätt med övergångar och lösgörande övningar som skänkelvikning. Det första du måste göra är försöka förstå varför din häst reagerar som den gör för att kunna bemöta problemet. Hästen har satt i system att "springa för att komma undan" ett mycket vanligt problem särskilt hos en häst som har ridits av nybörjare, de är listiga och kommer snabbt på ett "system".

Orsaken till att en häst "springer" är för att den flyr. Det är hästens instinkt, att fly ifrån obehag. Du måste här tänka dig in i hur det är att vara häst.

Vad upplever hästen då som obehag?

1. ryttarens hand
2. att vara i obalans
3. hästen har ont (det kan vara pga dåligt liggande sadel, eller vassa tänder)
4. hästen är trött (hästen orkar inte bära sig i balans med ryttare)
5. hästen är rädd (hästen har inget förtroende för sin ryttare och försöker fly från bestraffning)


Du tänker helt rätt med att exempelvis rida skänkelvikning, eftersom det är en lösgörande övning (om den utförs rätt)
För att lösa era problem måste du först förstå varför han springer och blir stark.

-Börja med att kontrollera utrustningen, en sadel som inte klämmer är A och O. Har du problem med sadel så rid barbacka eller arbeta hästen enbart från marken tills du hittat en sadel som passar. Kontrollera sen att du inte har för skarpt bett. Ett lite tjockare bett med stora ringar och lite plats på varje sida av mungipan är mycket bättre. Jag förstår att han är stark och att det känns svårt men hästen kommer trivas mycket mer med din inverkan.

-Uteslut att hästen har ont. "kläm igenom" hästen och kontrollera att den inte är öm någonstans. Fokusera särskilt på muskulatur kring höfter och bogblad. Är båda rumpor lika stora? Är bägge bogblad lika stora? Om inte hör dig för efter en duktig fysioterapeut.

-Om ovanstående är kontrollerat, ska du genom ridningen lära honom att vänta på dig och få honom att sluta fly. Målet är att du ska kunna rida tekniskt och utan styrka. DETTA ÄR FULLT MÖJLIGT! Om du tror på det och orkar vara lite tålmodig och envis.
Din häst är van vid att försvara sig mot dig, nu ska du istället få den att tycka du är intressant och lyssna på dig.


HANDEN: Enligt min erfarenhet är den absolut vanligaste orsaken till att hästar springer, ryttarens hand- acceptansen av bettet. Så det är här du måste börja. Din handställning måste vara korrekt, tummen högst på handen, handen stängdoch lite vinkel in på handleden. Så att din handled kan vara följsam och avspänd med stängd hand. På så sätt kan du ta alla förhållningar eller tygeltag genom en sviktande handled istället för en spänd arm. För att kunna ha en bra hand måste du ha en balanserad sits. (Läs om sitsen här på bloggen)
Nu ska du rida med stöd på tygeln i skritt. Tygeln skall inte glappa en millimeter någonsin. Hästen skall ha samma tryck i sin mun oavsett vad den gör med huvudet, och du skall ha samma tryck i din hand oavsett vad hästen gör med sitt huvud. Då måste du alltså följa med med dina armar så att hästen skall kunna röra sitt huvud i skritten. Förövrigt skall du bara sitta avspänt i balans.

Det du kan göra sen är att lägga in halter. tänk inverkan i steg. Du startar med att tänka halt, ökar trycket i munnen genom förhållning genom handleden tills hästen stannar- då total eftergift. Respekterar inte hästen din förhållning får du göra den kraftigare-hästen skall respektera din hand, MEN eftergiften skall "dominera". Gör förhållningen hellre "uppåt" än bakåt. Och var snabb i förhållningen så att du SNABBT kan ge efter. På så sätt förklarar du vad som är rätt. Upprepa detta tills hästen förstår att den får eftergift genom att du bara tänker halt. Ju snabbare du är med eftergiften desto bättre är det.

Detta systemet rider du efter i alla gångarter. Inverkan i flera steg börja alltid med liten obetydlig hjälp och öka tills du får reaktion-eftergift. Rid med stöd hela tiden!!! Hellre för mycket än för lite stöd i denna fas. Beröm jättemycket ÖVERDRIV!! varje gång hästen väntar på dig, så att den känner sig som världens duktigaste då. Förstärk det positiva!

BALANSEN:
Tänk på att du måste sitta mitt över hästen i jämnvikt. Be gärna någon från marken kika så att du inte hamnar för mycket till vänster (vanligast om man är högerhänt) Tänk i svängarna att du får vikten i inner stigbygel. Ett bra sätt är att du rider innanför spåret och känner alla benen under dig och får jämt stöd i bägge tyglar. Korrigera hästen med skäkeln, dvs vill den "ligga i" högertygeln får du driva den med höger skänkeln till stödet på vänster tygel.
När du galopperar i exempelvis högergalopp är det viktigt att du får vikten i höger stigbygel. Försök att få hästen att hitta balansen och gör hellre många övergångar mellan trav och galopp än att galoppera för länge. Fortsätt med övergångar innanför spåret. Kom ihåg att berömma hellre en gång för mycket så får du en glad häst!!!

Lycka till!

Bloggintresserade