söndag 6 februari 2011

Svar på fråga- hästar som springer

Hej alla kära läsare, ursäkta bristen på inlägg med jag har "häcken full" för tillfället med ohästiga åtaganden... Idag missar jag träning för Traudi och ligger hemma "döende" i migrän efter att kommit hem från mässa mitt i natten. Nåja efter diverse migräntabletter börjar jag bli människa igen och här lägger jag upp mitt senaste svar till en elev som har en häst som vill springa iväg och knäppa av och blir lite väl elektrisk.

Hej Karolina!
Nu är det några veckor sen du var här, min häst försöker hitta nya sätt att komma undan ordentligt arbete med. Det senaste är att "flyga iväg" så fort jag lägger till skänkeln, för att på så sätt få mig att korta tyglarna och återuppta mitt kontrollbehov. Han vet precis hur han ska utnyttja mina svagheter, men jag jobbar på så gott jag kan och jobbar med att flytta honom sidvärts istället för att ta i tyglarna. Har du andra tips för att få honom att acceptera skänkeln?

SVAR:
Hej, tänk på att allt har med lösgjordheten att göra och att man inte kan kompromissa med den. Tillåt dig att backa ett par steg och att ett par dagar endast arbeta med det. Så att ni kan hitta ett lugn och balans. Han är ju väldigt känslig för energier och kan nog också vara lite väl ambitiös :-) Att han inte accepterar skänkeln "gasen" har med "bromsen" att (handen).
Tänk på hur det hänger ihop, du måste se till hela sammanhanget då inte själva skänkeln är problemet utan snarare att han inte accepterar skänkeln genom handen, dvs att han inte är genomsläpplig för hjälperna. Du måste komma till drivning och det kan du först göra när han väntar på dig.

Försök att se det som en utmaning att du ska lycks lösa problemet och "överlista" honom genom att hitta komunication och samspel genom lösgjordheten. Tex kan du kanske värma upp honom genom longering (inspänd) helt kravlöst att han får "luffsa" omkring och hitta ett "flyt" på linan (10-15 min innan du hoppar upp). Kanske skall du ibland starta passet med att galoppera runt fyrkanten i lätt sits och hitta en lugn behaglig galopp. Efter det trava runt i en låg form men försöka rida nosen fram och så ofta du kan ge efter på bägge tyglar och klappa på halsen med bägge händer eller mindre följsamma eftergifter att du kollar hela tiden att han kan få längre hals men samtidigt följa din din takt du bestämmer med sätet.

Vilket sätt du väljer att angripa problemet beror på vad som är roten till det onda... analysera och testa olika vägar, det är det som känneteknar en skicklig ryttare! Att anpassa och känna av och förstå varför hästen reagerar som den gör, tänka kreativt och hitta lösningar!

Se det som ett expriment och kolla vad som fungerar bäst, sänk ribban under golvet, jag vet att det är svårt och att man alltid vill ha den fantastiska känslan jämt.... men tålamod är det enda som gäller och att tänka på hur fantastiskt det är när man hittar förtroendet och samspelet. Det är värt det!

Att rida mer med "känslorna" och efter dina bilder på näthinnan. Tänk också på hur du måste försöka rakrikta honom för att hitta balansen, dvs att du med dina skänklar kan driva honom till en jämn kontakt i bägge varven i bägge tyglar. Är han väldigt svår och springig kan du vara på böjt spår men se till att du hittar mitten. När du får den känslan är det lättare att han inte "springer iväg" för att han är i obalans. När han kommer mer i balans kommer han att lugna sig och då låta sig drivas, men du måste hela tiden visa honom att du inte bromsar med handen utan använder dig av din takt i kroppen. Se bilderna!!!

(ps glöm inte att kontrollera att du inte klämmer med knän eller överskänkel och har en bra känsla i din egen kropp)

Lycka till!

6 kommentarer:

  1. Glömde skriva att sidvärtesövningarna är jättebra, helt rätt tänkt. Men samtidigt måste du få honom att acceptera dina förhållningar och att du inte blir "rädd" för att använda din hand. Det är a och o att du då också tänker att du driver honom till handen och att det då är viktigt hur din hand agerar så att du hittar "förtroendet" och känslan att han accepterar drivningen till handen.

    Sänkelvikningen på volten är en utmärkt övning när du vill få mer balans och lite mer bärighet men en bra idé att göra efter att du värmt ett tag och fått honom att vänta och spänna av i hjärnkontor och kropp. :-)

    SvaraRadera
  2. Hästar är underliga djur tycker jag. Men fascinerande djur.

    Sist jag red var på ett fullblod som är 173 centimeters galopphäst.

    Vi började "sakta" och mitt X sa att detta är en lite ivrig galopphäst som sticker om jag släpper tyglarna, så att jag fick hålla bestämt, inte hårt i tyglarna.

    Jag är allergisk och började nysa och vad händer? Jag tappar båda tyglarna och hästjävlen började galoppera givetvis och jag håller på att trilla av men den fortsätter. Den springer och springer och jag tror jag skall dö och håller om halsen/manen på hästen samt i sadeln i ungefär en minut då hästen slutar galoppera och är helt svettig, jag också. Hjärtat gick i 180 alltså.

    Bakom mig efter ett tag kommer mitt x ridande och skrattandes. Hon hade kissat på sig för hon tyckte det såg så jävla roligt ut.. mmm. Fifan!

    Krams
    Albin Loán
    -----
    P.S. * Hoppas du diggar min musik * D.S.
    Albin Loán @ Spotify eller på Youtube

    SvaraRadera
  3. Hmm, jätteviktigt att använda kroppen/sitsen som första hjälp när man stannar, saktar ner hästen tycker jag. Att även kroppen/energin används som drivande och helst inte skänklar som lätt får hästen att spänna sig samt ryttaren ur balans.

    SvaraRadera
  4. Hej! Jättebra blogg måste jag säga. Jag har ett problem med min häst som jag försöker få itu med men jag vet inte hur jag ska göra. Han går gärna i en väldigt öppen form men huvudet väldigt högt och har väldigt svårt att bli avslappnad med eftergift på tygeln. Har försökt med mycket övergångar och tempoväxlingar men det känns som att ingenting hjälper. Vet inte vad jag ska göra för att få en stadig bra form? Mvh Emma

    SvaraRadera
  5. Hej Ewa! Ja absolut, men samtidigt är det skänklarna som skall användas i första hand. Däremot kan man göra det med olika energier!! Dvs. vill du snabba upp takten får du vara "kvickare" i din hjälpgivning med en högre energi. Du ger hjälperna så som du vill att hästen ska svara! Har du en häst med "hög energi" kanske du vill lugna den genom din andning, och kanske ibland vara kvar i rörelsen lite längre för att få hästen att vänta, du är snabb med eftergiften men rider i en lugn takt.
    Själv har jag en häst som jag måste lugna och en jag måste pigga på.
    Däremot är målet hela tiden att komunicera med små fina hjälper. Får jag inte reaktion på den lilla hjälpen ökar jag tills jag får reaktion och sen total eftergift. Driver man med sätet utan skänklar är det lätt att det får motsatt effekt, hästen upplever då ryttaren obehaglig, klämmig och då vill den inte alls röra sig framåt. Hästen ska respektera ett lätt tryck från skänkeln, annars får man förklara tydligare. Det viktiga är att undvika "nötande". Jag brukar tänka att jag ska vara som "en fjäril" på ryggen, men att den ändå skall följa mig och respektera alla mina små hjälper. :-)

    SvaraRadera
  6. Hej Anonym! Jag skriver svar i inlägget!

    SvaraRadera

Bloggintresserade