söndag 17 oktober 2010

uppvärmning

Vi kan inte springa 100 m på toppen av vår kapacitet utan att först ha syresatta muskler, eller hur?
Jag tror de flesta människor förstår att det är så, av någon anledning verkar vissa tro att hästen fungerar annorlunda. Med tanke på hur stora muskelgrupper som ska få blodgenomströmning så kan vi bara fundera en stund på hur logiskt det är att starta passet med exempelvis samlande övningar som skolor, galopp skritt övergångar osv. Sjukt nog håller väldigt många ryttare på så här trots att de rider på hyffsat hög nivå detta är smärtsamt för hästen.

Tittar man på proffsen (utanför Sveriges gränser) så talas det inte om annat än genomsläppliga ryggar, gymnastik och lösgjordhet som lägger grunden till träningen och hållbara hästar.

HA ALLTID EN PLAN FÖR UPPVÄRMINGEN!!!
Det är såå viktigt att alltid rida med en plan. Denna plan gör du upp efter din hästtyp men de första 20 minutrarna skall vara gymnastik i form av jogging. Lösgjorhet och genomsläpplig rygg är orden du ska ha i ditt huvud. Hästen skall känna att uppvärmningen är skön för kroppen och relativt kravlös. Att vara uppmuntrande själv brukar göra att det blir roligare för både digsjälv och din häst.

Lösgörande övningar kan vara:
-Trav LÄTTRIDNING på stora böjda linjer (serpentiner)  eller 20 m volter,
-Övergångar mella ARBETStrav till ARBETSgalopp samt arbetstrav och mellanskritt.
- Stå gärna i fältsits och rulla i galopp innanför spåret (för att hästen inte ska kunna gå på dubbla spår, räta in bogar på bakdelens spår).
-Tempoväxlingar mellan arbetstrav och mellantrav samt arbetsgalopp och mellangalopp.
-Skänkelvikning i skritt och trav på alla möjliga linjer.
- Framdelsvändningar

Värm olika hästtyper på olika sätt:

"nervpellen / pellan"

-Hästar med mycket nerv som lätt spänner sig och behöver lösgöras mycket mentalt, kan man arbeta med fördel mycket i skritt för att hästen blir uppmärksam på ryttraren och så att den känner sig trygg. Dessa hästar är ofta mycket känsliga för din sinnesstämning och är fullkomligt omöjliga att lösgöra om du själv inte är helt lösgjord i ditt sinne och din kropp. Arbeta med rätt bilder i huvudet och föreställ dig en bild på det du vill ha. Tänk att ni är i en "bubbla" och att du ska smitta hästen med din lösgjordhet.

- skrittarbete, med vändningar, framdelsvändningar, halter osv.
- övergångar mellan skritt och arbetstrav, med finare och finare hjälper.
- övergångar skritt-trav-, trav-galopp

Gör gärna ett mönster för denna hästtypen som den kan känna igen och bli trygg i. Det lönar sig inte minst på tävling. Ha alltid en plan. Med nervpellen är uppvärmningen avgörande för om du ska få ut något av passet eller inte. Efter uppvärmningen är det viktigt att lägga in skrittpaus. Man märker inte på samma sätt när nervpellen behöver vila.

"Sömngångaren"

Har igentligen minst lika stort behov av uppvärmning som nervpellen. Men eftersom denna häst ofta är med mentalt på ett annat sätt så tror ryttaren ofta att man ska "få igång" hästen genom att "stressa" den framåt och driver som en galning, vilket garanterat får motsatt effekt. Denna hästtyp har ofta lägre energinivå som utgångsläge vilket betyder att den verkligen behöver gå ut ganska lugnt för att pumpen ska få runt allt blod till musklerna. Tänk bjudning med låt bli skänklarna så mycket som möjligt. Sömngångaren kan lätt bli klämmig.

-jogging i lättridning innanför spåret, i lugn takt. (bli inte stressad om det går för långsamt men se till att du bestämmer takten)
- Galopp innanför spåret i fältsits,
- tempoväxlingar i galopp mellan arbetsgalopp och mellangalopp.
- tempoväxlingar i trav mellan trav -arbetstrav (tänk takt och balans i varje steg)
- Stora kantiga volter
-skänkelvikning på volt (tre steg i taget)

Var jätte noga med att rida sömngångaren med minimala hjälper, men att syftet är att få igång bjudningen.
Arbeta sedan resten av passet med korta intervaller med "kvickhet" som ledord.

Lägg dessa 20 minuter alltid på dessa övningar, och samla på bra övningar efter din hästs behov. Enligt exempelvis Klaus Balkenhol är uppvärmningen heelt avgörande. Lägg en skrittpaus efter uppvärmning och arbeta hästen sen med rakriktande och samlande övningar (under förutsättning att hästen blev lösgjord) lägg gärna ner hästen mitt i det samlande arbetet som en kontroll att du verkligen har eftergiven rygg.
Avsluta med att jogga ner hästen och skritta av. Lycka till!

8 kommentarer:

  1. TUSEN TACK!!!! Som jag längtat efter en sån här beskrivning!!! Tack igen!
    /Ida

    SvaraRadera
  2. Varför skall man rida sömngångaren på kantig volt? =)

    SvaraRadera
  3. Bra fråga Maria! Kantig volt är precis lika effektiv på alla typer av hästar, men på sömngångaren handlar den mycket om att pigga på påskjutet, den övning använder jag mig minst lika mycket på nervpellen. När vi rider den kantiga volten får vi ännu tydligare rida med diagonala hjälper. Eftersom man vänder med ytteskänkel ledande innertygel får du på driva på ytterbak medan innertygel leder, efter Ca två steg leder du tillbaka med innerskänkel (aktiverar innerbak) till ledande yttertygel. Eftersom man leder istället för att backa med handen tillåter vi bakbenen att komma under hästens kropp och skjuta på och vi får driva till tygeln. Då hamnar man inte i fällan att man driver till en backande hand som felaktigt bromsar bakbenen och gör dem långsammare. Vi kan alltså få hästen mer mellan hjälperna, mer balanserad och med mer påskjut genom att göra små vändningar utan att bromsa och hindra bakbenen. På en häst med mycket bjudning kan vi här komma till drivning och sluta bromsa den genom att istället vända den. Volten rider man gärna på 20 m och gör små vändningar så att den blir en som en diamant. Förfina hjälperna hela tiden och börja gärna i skritt och kom ihåg att man kan leda med stora rörelser så länge handen INTE går bakåt, den får däremot gärna gå framåt mot munnen så fort hästen tenderar att följa.

    SvaraRadera
  4. Verkligen jättebra inlägg här också! Informativt och bra!
    //Jenny

    SvaraRadera
  5. Jättebra inlägg, men vad menas med "genomsläppliga ryggar"?

    SvaraRadera
  6. Hej klankis! Så bra att du frågar! Man talar om att hästen blir "genomsläpplig" som är målet med all dressyr. Då reagerar hästen för våra hjälper helt utan att spänna emot. Den är då lösgjord och helt med sin ryttare och komunikationen är optimal. När gasen och bromsen fungerar och man fint kan sätta samman hjälperna och sen rida nyanser mellan gas och broms som sedan leder till samling. Allt efter vi får påskjutet (bakbenen) att reagera genomsläppligt på vår skänkel måste hästen förtroendefullt söka stöd på bettet (då går hästen på tygeln) Mellan bakben och hästens mun har vi hästens rygg som inte nog kan poängteras vikten av. Ryggen skall vara som en "bro" och bära ryttaren med sviktande muskler i det lösgörande arbetet vill vi få igång ryggen och så mmycket ryggverksamhet som möjligt. Hela poängen med det lösgörande arbetet är att få så mycket gympa som möjligt för ryggen så att den kan bära oss ryttare utan att spänna emot oss.
    När hästen är störd av något (ofta en dålig hand i form av glappande tygel etc) kommer den direkt att spänna sin rygg för att försvara sig mot obehaget. Har hästen en rörelsestörning är det också vanligt att den spänner ryggen, likaså om den har dålig balans reagerar den med spänning. Vissa hästar är mer benägna med spänna ryggen och får då ofta problem på sikt i form av muskelspänningar som i sin tur kan leda till kotledsinflammationer och andra sekundära problem. Som svar på din fråga kan man säga att en genomsläpplig rygg är en rygg som sviktar avspänt, ett betyg på att den är det, är exempelvis att du kan lägga ner hästen och att den villigt söker sig framåt-nedåt.

    SvaraRadera
  7. Har suttit och läst här en stund nu och känner bara hur jag blir mer och mer ridsugen! Gud vad bra att äntligen hitta en blogg där man både inspireras och samtidigt får väldigt nyttiga tips. Skadade mig igår så får hålla till godo med att läsa bloggar, böcker och tidningar i ett par dagar framöver och här hittade jag ju ett perfekt tidsfördriv :)

    SvaraRadera
  8. Hej! Jag har en liten fråga. Hur skulle du värma upp om du skulle rida öppna och sluta? Väldigt tacksam för svar!

    SvaraRadera

Bloggintresserade