söndag 31 oktober 2010

Tänk balans i vändningen!

Efter en hektisk vecka med många nya elever så kommer jag åter att tänka på hur allt handlar om balansen. Vi strävar ju efter så bra balans som möjligt i hästen för att få den att bära så mycket som möjligt på sina bakben. När hästen kan bära sin ryttare i balans kan den också slappna av. Det är ju väldigt obehagligt att hela tiden ha dålig balans, viilket leder till spänning osv.

För att åstakomma god balans i hästen måste vi själva hitta balansen i sadeln. Detta är något alla ryttare aktivt skall arbeta med hela tiden. Bålstabilitet är A och O. Har vi stabilitet i mage och rygg kan vi släppa "klämmet" med benen och i stället få vikt ner i stigbyglarna. I alla situationer vill jag kunna känna bägge sittben i sadeln. Höften kan då släppa fram rörelsen istället för att forcera den. När vi har dena balansen skapar vi förutsättningarna för en bra hand.  En hand som är stängd och "tänker" i rikting mot hästens mun.

Ett stöd i munnen som hästen kan lita på är en förutsättning för att hästen skall vara genomsläppling för skänkeln. Backar handen ger vi hästen dubbla signaler och den reagerar då antingen med att ignorera hjälperna, bromsa eller spänna emot de obehagliga hjälperna. Vissa hästar blir istadiga och "dumma". Man kan också välja att kalla dem känsliga.

Ett vanligt fel vi ryttare gör är att när vi vill svänga så backar vi med innertygeln. hästen tappar då balansen eftersom vi då bromsar det yttrebakbenet som ska skjuta på så att innerbak kan bära. Den backande innerhanden resulterar också i att hästen just tappar balansen och ofta bromsar. Då vill ryttaren gasa med skänkeln vilket gör att hästen får dubbla signaler och gör allt för att hitta balansen. Mycket obehagligt för hästen.
Men hur ska man göra istället? Nr ett är att tänka att du inte kan gasa ur dålig balans. Det bästa är om vi kan vända så mycket för vikten som möjligt och hellre tänka stöd fram till bägge tyglar, ur det leda leka lätta med innertygel och driva med ytterskänkel på ytterbak.Yttertygel reglerar halsböjning och erbjuder ett stöd.

Om man tänker hur man gör när man cyklar och svänger så gasar man sällan in i svängen eller hur? Vi måste hela tiden vara i balans. Tänk takt och balans i varje steg in, genom och ur svängen. Ge heller efter en gång för mycket än en gång för lite! OCH backande innertygel är förbjudet!!! :-)

5 kommentarer:

  1. Helt rätt! Fattar bara inte varför jag tar handen mot mig ibland även fast jag VET att jag i stället ska lätta av...

    SvaraRadera
  2. Absolut helt rätt, men ändå så svårt. Tänk egentligen vad det krävs för att rida en vettig hörnpassering!

    SvaraRadera
  3. Hittade just till din blogg och måste bara skriva att den var otroligt intressant att läsa! :-)

    SvaraRadera
  4. Ja visst kan det vara lite klurigt ibland, men det är viktigt att i stället bara spänna av och hitta balansen i varje steg! Leta efter en känsla och en bild och gå in i den. Hästarna är sååå känsliga för våra energier!
    Lycka till!!

    SvaraRadera

Bloggintresserade