torsdag 1 juli 2010

Galopparbete

Här kommer lite konkreta tips när man ska arbeta hästen i galopp och förbättra bärighet, lösgjordhet osv. Har du en häst med en naturligt bra bärighet i galoppen så är det kanon, om inte finns det en del grejjer man kan tänka på för att göra det så bra som möjligt.

När en häst spänner sin rygg brukar det gå ut över galoppkvalitén. För att förbättra galoppen behöver vi därför fokusera mycket på att ryggen ska bli som "en bro" samt att vi får så tydlig tretakt som möjligt.

Hur gör vi då? Alla hästar är olika och man måste pröva sig fram med vilka övningar som passar bäst. De flesta hästar blir bättre av att galoppera mycket i början på passet.

En checklista man kan tänka:
1. fattningen (galoppen blir inte bättre än fattningen var)
2. bjudningen ( hästen skall bjuda framåt av sig själv)
3. ställning (hästen skall alltid vara ställd till galoppsidan)
4. avspänning (följ hästens galopp med en stabil bål men rörlig höft. Släpp ryggen i svävmomentet.
5. spårning (rikta in framdelen på bakdelens spår)

I galopp skall ALLTID hästen var ställd till galoppsidan. I den lösgörande fasen är det bra att rida på stora böjda linjer, se till att hästen blir eftergiven i ennersidan och bjuder till yttertygeln, sen rulla i övergångar mellan arbetstrav-arbetsgalopp till att det flyter. Så snart vi har hittat bjudningen och balansen i galoppen vill få mer och mer bärkraft.

Att göra massvis med övergångar är super, testa dig fram var ni hittar bäst samspel och lösgjordhet. Kan du spänna av ännu mer? Kan du ge en lättare hjälp? Skall du lägga hästen djupare iformen för att ryggen skall upp? Är hästen tilräckligt eftergiven i innersidan? Var befinner sig ytterbak som ska fatta galoppen? Är det utanför kroppen är det jättesvårt för hästen, har du placerat det under kroppen på hästen kommer det vara lättare.


Detta för man genom exempelvis tempoväxlingar, eftersom vi nu har bjudningen och påskjutet framåt vill vi få språnget mer uppåt och lite kvickare. Detta kräver att vi som ryttare värnar om att bibålla lösgjordheten hos hästen och oss själva i upptagningen. Bakåtsträvande tygeltag verkar alltid hämmande på bakbensaktiviteten. I synnerhet om innertygel backar (hämmar då ytterbak som startar galoppen).

Det är en stor fördel att vara på böjt spår och med kvicka skänkelhjälper driva upp hästen mot yttertygeln och fånga upp på den i takt. Fånga bara några få språng och rid fram igen. Känn hur ryggen möter ditt säte och tillåt den att komma upp. Allt eftersom hästen orkar bära sig mer och mer och blir "rundare" och "kvickare" i samlingen kan man succesivt begära mer av hästen. Tänk på att man alltid måste tänja på gränserna för att komma framåt. A & O är att man när som helst med ett lätt skänkeltryck kan rida framåt. Att samla för länge kommer endast resultera i en långsam platt galopp med spänning. Så värna istället hela tiden om kvalitén!

Försök utveckla din ryttarkänsla genom att testa dig fram och söka svaret hos hästen.
Lite tips på bra galoppövningar är:

1. övergångar mellan arbetstrav - arbetsgalopp.
2. Kantig volt - vänd för vikt och diagonala hjälper. (ytterskänkel innertygel, innerskänkel yttertygel)
3. tempoväxlingar arbetsgalopp-mellangalopp
4. bogen in längslångsidan med tempoväxlingar och ändring av formen, jätteviktigt att hästen vill stretcha nacken framåt-nedåt men fortfarande bibehåller sin bärighet.
5. 20m volt- minska till 15 m- bryt av till strav minska till 10m- öka till 15 m fatta galopp öka till 20 osv.

samlande och rakriktande övningar:
6. fyrkanten och 90 gradersvändningar.
7. skritt-galopp övergångar, enkla byten
8. skolor, diagonala slutor- rid fram mot kortsidan i öppna.
9. tempoväxlingar samlad galopp-ökad galopp.
10. förvänd galopp med tempoväxlingar på olika linjer.

3 kommentarer:

  1. Hej din blogg är verkligen super bra men jag har en fråga som jag alltid går runt och grubblar på...jag vet inte hur jag ska hålla balansen när jag ska trava och galoppera. Jag har travat ett antal gånger tidigare och jag känner bara att jag kommer tappa balansen hela tiden och bara ramla av vilket nästen hände i somra. Det gör att jag flyttar balansen till tyglarna och jag vet att det är fel vilket leder till att jag drar i tyglarna så att hästen stannar. Och ja jag är en ny börjare och jag vill bli riktigt bra så om du har några bra tips som verkligen funkar även till nybörjare. /Flisan

    SvaraRadera
  2. Hej Anonym. Att öva sin balans kan man bara göra genom att just öva. Ditt problem här är snarare rädsla och "katastrof tänk" vilket gör dig spänd vilket i sin tur gör hästen spänd och ännu svårare att hålla balansen på.

    Hur ska du då göra istället? Du måste starta med att tänka annorlunda. Dina tankar kommer påverka din förmåga att spänna av och hålla balansen. Om du ser en bild framför dig hur du tappar balansen och ramlar av hästen är risken större att din "målbild" blir sann.

    Föreställer du dig istället en annan bild där du är följsam och med i hästens rörelse kommer du att successivt lära dig att göra just det, följa hästen och få din tyngdpungt i mellandelen (tänk livmodern) istället för uppe i bröstkorgen.

    Gör så här:
    1. föreställ dig en bild där du ser dig själv och hästen trava i balans tillsammans. Tänk hur det ser ut i en taktmässig samspelt trav där både du och hästen är avspända.
    2. Andas ut och känn hur alla spänningar rinner av dig.
    3. hitta en stabilitet i bålen. Tänk att du har på dig en "korsett" så att dina mag och rygg muskler stabiliserar din ryggrad.
    4. känn balansen i stidbyglarna. Om man tar bort hästen skall du stå stabilt på marken.
    5 känn att alla dina leder i kroppen är just leder som kan böjas på.

    Detta checkar du av när du sitter till häst. När du inte sitter till häst finns det en mängd grejjer du kan öva:
    1. sätt dig framför youtube och sök på toppryttare som Edward Gaal, nicole Upphof etc. titta på dem hur de gör.
    2. Gör sittups, träna din mage och rygg.
    3. träna din balans på alla tänkbara sätt!

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Har en häst som är 14 och går msv. Så fort jag ska göra tempoväxl så försöker han typ sticka. Han är mkt svår att ta tillbaka vilket resulterar i stora hjälper och att han kan slå om bak eftersom han tappar balansen. Jag pröver mindre sträckor och då går det bättre. Han kan kännas jättefin och i uppförsbacke så länge jag ökar men så fort jag tar tillb honom slänger han sig på min hand...några bra tips?

    SvaraRadera

Bloggintresserade