söndag 17 oktober 2010

Stå i stigbyglarna!

Tänkte skriva lite om hur viktigt det är att hitta rätt balanspunkter på hästryggen. Allt för ofta ser man hur ryttare sitter ner aldeles för mycket och för tidigt och tröttar ut spända ryggar. Vi är för dåliga på att inverka på hästarna effektivt under lättridning och för all del i lätt sits.

När man sedan (när hästen är uppvärmd och börjar bli lösgjord) skall arbeta hästen och sitta ner i trav och galopp skall du fortsätta att balansera i stigbyglarna. Det ska vara ett ständigt tryck i stigbygeln och foten skall svikta och på så sätt hamnar man också i rätt drivmoment.

Ett väldigt vanligt fel som resulterar i många följdfel är att ryttaren "klämmer" med över och underskänkel och då trycker på hästens mage i varje steg. Skulle du vilja ha någon bredvid dig hela tiden som puttade på dig varje steg du tog och sa -gå -gå -gå-gå -gå  osv. ? Ganska tjatit och väldigt obehagligt.
De flesta hästar reagerar mot en "klämmig skänkel" genom att klämma tillbaka och i de flesta fall bromsa eller springa iväg och spänna sig. Hur hästen än reagerar så trubbar vi av dem och gör hela ridpasset ganska obehagligt.

Ofta är ryttaren helt omedveten om detta, men det påverkar hästen så otroligt mycket. Om man ser till att istället fokuserar på att hela tiden ha balans ner i stigbyglarna så behöver man inte längre hålla balansen genom att klämma med benen och jag kan lova att den lata hästen kommer att visa en ny sida.
Se till att verkligen släppa benen helt från hästens sida och tänk istället när du driver att du ska "puffa" på hästen. Är den helt avtrubbad av flera års klämmig skänkel så får man ju kanske arbeta in den "nya" drivtekniken genom att exempelvis ha en spö att förstärka "puffen" med.

Ju snabbare din skänkel kan försvinna från hästen desto bättre balans kommer du att få, och hästen kommer koppla skänkeln istället att reagera snabbt för att få belöningen "eftergiften" som då dominerar och vi får en positiv spiral.

Så även om du inte upplever att du har problem med dessa bitar så kan man alltid förbättra sin drivteknik och få hästen att fiska efter den sköna eftergiften. Då kan vi sen aktviera bakben osv, som är vår ständiga kamp. Det finns inga genvägar, vi måste alltid vara ute efter att förbättra vår inverkan!

Ps. Har du tillgång till att bli longerad för balansträning så är den bästa övningen att lyfta knäna eller cykla med benen för att balansera på sittbenen och komma bort med benen!

Good luck!

5 kommentarer:

  1. Hej Karolina! Jag har en fråga som kanske låter lite underlig mn jag kan inte låta bli att fundera på det här med lättridning; Man talar om att man minskar belastningen på hästens rygg när man rider lätt, men när man trampar ner i stigbylarna för att stå upp så minskar ju inte trycket mot ryggen eftersom det du trycker ner i stigbygeln med båda fötterna tynger stiglädrena och slutligen sadeln på hästens rygg?! VAD är det som minskar belastningen på hästens rygg när vi rider lätt är min fråga? MVH "frågvis"

    SvaraRadera
  2. Hej frågvis! Vet inte om jag kan fysiken riktigt och exakt hur mycket det pverkar men att det gör det råder ingen tvekan. Man är ju kvar på ryggen det är ju sant och stigbyglarna har man ju tryck i, men tänk på hur kraften går upp i varje svävmoment och varje gång ryggen kommer so
    En "båge" upp så lättar vi från ryggen istället för att trycka mot bågen. Tänk p hur en stundsboll studsar och hur du möter den med handen. Så skall ditt säte vara mot hästens rygg. Rider vi lätt så finns det ännumer utrymme för ryggen att komma upp. Dunsar vi istället mot icke lösgjord rygg kommer hästen såänna emot ytterligare. Men svaret på din fråga är nog bara fysikenslagar och hur kraften går uppåt, som när man hoppar upp och ned från marken.

    SvaraRadera
  3. Superbra inlägg! Ska använda det och visualisera nästa gång jag rider. Vet om mina problem med knipande knän och överskänkel men har tyvärr inte riktigt fått bukt med det, hur mycket jag än kämpar. Men att visualisera att stå i stigbyglarna hela tiden har jag aldrig testat och det ska verkligen bli spännande att se om jag lyckas: Tack!

    //Jenny

    SvaraRadera
  4. Jenny! Testa om någon kan longera dig! Cykla med benen och känn hur du kan balansera på sittbenen istället. Man kan också kontrollera genom att lyfta knäna mot himmelen. Trav som galopp. Sen ta stigbyglarna. Och svikta! Man kan tänka att om någon tar bort hästen så ska man landa på marken. Lycka till!

    SvaraRadera
  5. Tänk också att du har en korsett på dig, så att mag och ryggmuskler stabiliserar ryggraden. När benen släpper kommer du frigöra din höft som då kan svikta. Men man måste släppa benen för att det ska bli möjligt att spänna av på rätt ställen, så kontrollera ofta genom att lyfta knäna ett par steg. :-)

    SvaraRadera